21. Januara 2020.

Olakšajte oporavak od gripa: Poštujte tri pravila i smanjite tegobe

Big Portal

NEDAVNA studija objavljena u časopisu Science Immunology, koju su sproveli profesori dr Akiko Ivsaki i dr Višva Dip Dikst sa Jejl univerziteta, pokazala je da je za oporavak od gripa, kao i bilo koje druge respiratorne infekcije, važe tri pravila: ishrana koja obiluje mastima i proteinima (keto dijeta), parenje u zagrejanom kupatilu i ispiranje grla i nosa slanim rastvorom.

Naravno uz ove mere trebalo bi se pridržavati i svih dobro proverenih saveta za oporavak – što više mirovanja, tečnosti, obaranje temperature kada pređe 38,5 podeoka i održavanje prohodnosti disanja na nos kapima.

Keto dijeta

ISHRANA koja obiluje mastima i proteinima ili keto dijeta, prema američkim naučnicima, vrlo blagotvorno deluje na imunitet i na proizvodnju T-ćelija. Ovaj tip ishrane znači da se unosi što više mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova, a što manje ugljenih hidrata. Na imuni sistem deluje povoljno, jer ubrzava metabolizam i pomaže da se organizam efikasnije izbori sa virusom.

Tuširanje vrućom vodom i parenje

TUŠIRANjE vrućom vodom u zaparenom kupatilu podstiče disajne puteve i ublažava bolove u kostima i mišićima. Svaki put kada se preznojite, istuširajte se što toplijom vodom, a pre toga zagrjete i naparite kupatilo. Istraživači tvrde, da ovo ne samo da olakšava simptome gripa, već i ubrzava oporavak, jer jača organizam.

Slani rastvor

DA BISTE prodisali na zapušen nos, ublažili slivanje sekreta i bol u grlu, može da pomogne i troprocentni slani rastvor. Ova tečnost, koju svako može da napravi u kućnim uslovima, deluje antibakterijski i antiseptično i sprečava da se razvije bakterijska infekcija. Imunolozi sugerišu da ispiranje grla i nosa slanim rastvorom može da uspori dalje prenošenje virusa gripa.

Izvor: Novosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare