Olakšajte oporavak od gripa: Poštujte tri pravila i smanjite tegobe - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Olakšajte oporavak od gripa: Poštujte tri pravila i smanjite tegobe

I za grip, kao i za bilo koju drugu respiratornu infekciju, za oporavak je važno poštovati preporuke koje se tiču ishrane, boravka u kupatilu i pročišćavanja disajnih puteva

NEDAVNA studija objavljena u časopisu Science Immunology, koju su sproveli profesori dr Akiko Ivsaki i dr Višva Dip Dikst sa Jejl univerziteta, pokazala je da je za oporavak od gripa, kao i bilo koje druge respiratorne infekcije, važe tri pravila: ishrana koja obiluje mastima i proteinima (keto dijeta), parenje u zagrejanom kupatilu i ispiranje grla i nosa slanim rastvorom.

Naravno uz ove mere trebalo bi se pridržavati i svih dobro proverenih saveta za oporavak – što više mirovanja, tečnosti, obaranje temperature kada pređe 38,5 podeoka i održavanje prohodnosti disanja na nos kapima.

Keto dijeta

ISHRANA koja obiluje mastima i proteinima ili keto dijeta, prema američkim naučnicima, vrlo blagotvorno deluje na imunitet i na proizvodnju T-ćelija. Ovaj tip ishrane znači da se unosi što više mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova, a što manje ugljenih hidrata. Na imuni sistem deluje povoljno, jer ubrzava metabolizam i pomaže da se organizam efikasnije izbori sa virusom.

Tuširanje vrućom vodom i parenje

TUŠIRANjE vrućom vodom u zaparenom kupatilu podstiče disajne puteve i ublažava bolove u kostima i mišićima. Svaki put kada se preznojite, istuširajte se što toplijom vodom, a pre toga zagrjete i naparite kupatilo. Istraživači tvrde, da ovo ne samo da olakšava simptome gripa, već i ubrzava oporavak, jer jača organizam.

Slani rastvor

DA BISTE prodisali na zapušen nos, ublažili slivanje sekreta i bol u grlu, može da pomogne i troprocentni slani rastvor. Ova tečnost, koju svako može da napravi u kućnim uslovima, deluje antibakterijski i antiseptično i sprečava da se razvije bakterijska infekcija. Imunolozi sugerišu da ispiranje grla i nosa slanim rastvorom može da uspori dalje prenošenje virusa gripa.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Tri obične navike dokazano smanjuju salo na stomaku

Zeljka

Šta ako jedete samo žumance?

Zeljka

10 sekundi je dovoljno da otkrijete da li imate rizik od rane smrti, testirajte se

Vanja A

Ostavite komentar