Magazin Zanimljivo

Okupljena grupa za stvaranje digitalnog dolara

Projekt Digital Dollar okupio je 22-članu savjetodavnu grupu kako bi pomogao u radu na stvaranju digitalne valute američke centralne banke (CBDC).

Projekt su osmislili bivši predsjedavajući CFTC-a Chris Giancarlo, bivši šef CFTC-a za inovacije Daniel Gorfine i izvršni direktor Pure Storage Charles Giancarlo, koji su uspostavili neprofitnu organizaciju pod nazivom Digital Dollar Foundation.

Cilj projekta je podstaći istraživanje i javnu raspravu o prednostima digitalne valute centralne banke, istražiti modele izgleda digitalnog dolara i pomoći u razvoju okvira za njegovo stvaranje.

Da bi im pomogla u tome, fondacija je pozvala kompaniju Accenture – koja je radila na CBDC projektima s Bankom Kanade, monetarnom upravom Singapura i Riksbank – da djeluje kao vodeći arhitekta i partner tehnološke inovacije.

Sada su se neki savjetnici vodećih industrijskih branši – uključujući bivšu specijalnu pomoćnicu predsjednika Obame Adrienne Harris, blockchain vođu Svjetskog ekonomskog foruma Sharon Bowen i bivšeg povjerenika DIP-a Michaela Piwowar-a – pridružili savjetodavnoj grupi.

– Uvidi i stručnost novih članova savjetodavne grupe biće neprocjenjivi dok zajedno radimo na tome da dolar postane učinkovitija i pametnija valuta u sve digitalnijoj globalnoj ekonomiji”, kaže Giancarlo.

Izvor. Bankar

Danas objavljeno

Najteže stvoriti savršen epilog serijala

D

Kineza proglasili mrtvim posle 2 meseca pojavio na vratima!

D

Evropski muzeji gube 600.000 evra sedmično zbog pandemije

D

Ostavite komentar