Magazin Zanimljivo

Okupljena grupa za stvaranje digitalnog dolara

Projekt Digital Dollar okupio je 22-članu savjetodavnu grupu kako bi pomogao u radu na stvaranju digitalne valute američke centralne banke (CBDC).

Projekt su osmislili bivši predsjedavajući CFTC-a Chris Giancarlo, bivši šef CFTC-a za inovacije Daniel Gorfine i izvršni direktor Pure Storage Charles Giancarlo, koji su uspostavili neprofitnu organizaciju pod nazivom Digital Dollar Foundation.

Cilj projekta je podstaći istraživanje i javnu raspravu o prednostima digitalne valute centralne banke, istražiti modele izgleda digitalnog dolara i pomoći u razvoju okvira za njegovo stvaranje.

Da bi im pomogla u tome, fondacija je pozvala kompaniju Accenture – koja je radila na CBDC projektima s Bankom Kanade, monetarnom upravom Singapura i Riksbank – da djeluje kao vodeći arhitekta i partner tehnološke inovacije.

Sada su se neki savjetnici vodećih industrijskih branši – uključujući bivšu specijalnu pomoćnicu predsjednika Obame Adrienne Harris, blockchain vođu Svjetskog ekonomskog foruma Sharon Bowen i bivšeg povjerenika DIP-a Michaela Piwowar-a – pridružili savjetodavnoj grupi.

– Uvidi i stručnost novih članova savjetodavne grupe biće neprocjenjivi dok zajedno radimo na tome da dolar postane učinkovitija i pametnija valuta u sve digitalnijoj globalnoj ekonomiji”, kaže Giancarlo.

Izvor. Bankar

Danas objavljeno

Čuveni roker preminuo od posljedica korona virusa

Z.K

Penzionerka prekršila ZABRANU KRETANJA, kada je zaustavila policija OVAKO JE REAGOVALA

Z.K

“Reaguje na terapiju”: Domingo završio u bolnici

Z.K

Ostavite komentar