Oksford: Stiže vakcina protiv južnoafričkog soja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oksford: Stiže vakcina protiv južnoafričkog soja

Nova vakcina koja može da se uspešno izbori sa južnoafričkim sojem kovida, mogla bi da se pojavi do jeseni, rekla je danas vođa tima koji je napravio vakcinu Univerziteta Oksford i AstraZeneke, Sara Gilbert.

Profesorka Gilbert je za BBC izjavila da vakcini ne treba mnogo vremena da se adaptira na promene, a istraživači već rade na novoj verziji vakcine kako bi napravili jači imuni odgovor na mutirani tip kovida iz Južne Afrike.

Ova informacija je došla nakon studije, još nepotpune, u kojoj se navodi da AstraZeneka/Oksford vakcina pruža slabiju zaštitu od južnoafričkog soja, ali i dalje štiti osobe da ne dobiju teži oblik kovida.

List Independent dodaje da je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok apelovao na kompanije sa više od 50 zaposlenih, koji moraju da dolaze na radna mesta, da se prijave za brze antigen testove.

Vlada se nada da će “normalizovati testiranja na radnim mestima, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru”, kako bi registrovala što više asimptomatskih slučajeva kovida.

Danas objavljeno

Lider upozorio: “Nismo upotrebili svu silu koja nam je na raspolaganju”

M.

Lokalni izbori u Hrvatskoj

M.

Brisel pozvao na momentalni prekid nasilja

M.

Ostavite komentar