12. Maja 2022.

Okružen vjernicima: Patrijarh Porfirije lomio slavski kolač i služio u manastiru Ostrog

Big Portal

“To znamo kada dođemo ovde”, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije, koju je služio na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, a kojoj je prisustvovalo hiljade vjernika.

Patrijarh Porfirije je naveo da se na ovo mjesto, gdje se nalazi čovjek Božiji, gdje su mošti Svetog Vasilija Ostroškog, dolazi znajući šta je volja Božija.

Njegova svetost je istakao da je Sveti Vasilije Ostroški cijelog sebe, sve što je imao pretvorio u ljubav prema Bogu i prema bližnjima.

“Ovde kada dođemo znamo da smo složeno, a opet jedinstveno biće. Znamo da je temelj, sadržaj, suština i smisao našeg postojanja duhovna strana naše ličnosti, našeg bića. Znamo da sve što postoji, pa i naše telo, pozvano da bude duhovno”, naveo je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je rekao da je Sveti Vasilije Ostroški u svemu i na svakom mjestu, pokazujući smirenje, učinio sebe plodnim, prebogatim, izobilnim sasudom Božijim, postao je svetac takav da i danas ljudi sa svih strana svijeta na ovom mjestu traže utjehu, podršku, pomoć i iscjeljenja od raznih bolesti i problema.

“I svako ko je došao, došao je na jedan način, a otišao je odavde drugačiji. Svakome se desilo nešto suštinski, tako da to što se desilo niti može da razume, a kamoli da iznese i objasni bilo kome. Jer, blagodat Božija jeste tajna, ne u smislu nečeg što je skriveno, nego u smislu događaja koji prevazilazi um, razum i srce”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je poručio da sve što se stvara treba da bude u slavu Božiju, i onda, na taj način Gospod daje smisao i materijalnom, daje mu njegovu duhovnu stranu i perspektivu.

Patrijarh srpski je napomenuo da je istinsko zdravlje onda kada se čine zapovijesti Božije, te da se čovjek oslanjanjem na pogrešne principe i vrijednosti može potpuno odvojiti od sebe, porobiti u totalnu samoću.

“Kada dođemo ovde možemo i svoje najskrivenije misli izneti pred skute sveca, možemo svoje najdublje grehe, ono čega se stidimo, ono čega se bojimo tu, njemu ispovediti. I to će ostati tu. Otići ćemo oslobođeni. Otići ćemo isceljeni”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je Bog sa nama, kaže patrijarh srpski, onda smo slobodni od svega, onda možemo prepoznati u drugome brata, bez obzira ko je on, kom narodu i kojoj vjeri pripada.

“Evo nas opet i iznova u svetom Ostrogu, kod Svetog Vasilija da se vratimo sebi, da prepoznamo šta to Bog od nas hoće, da se ispovedimo, da se pokajemo, da se hranimo Hristom. On je hleb života! Nama nema života bez Boga, bez Hrista! Možemo biti moćni, silni, veliki, snažni, slavni, uspešni… Da, ali za malena! A možemo biti sve to, a dubinski nesrećni, usamljeni”, poručio je patrijarh Porfirije, kome je sasluživalo mnogobrojno sveštenstvo iz više eparhija.

Njegova svetost je u toku liturgije rukoproizveo u čin arhimandrita nastojatelja manastira Ostroga protosinđela Sergija /Rekića/.

Nakon liturgije blagosiljan je i prelomljen slavski kolač.

Patrijarh Porfirije večeras će u Nikšiću u 18.00 časova predvoditi svetovasilijevsku litiju sa više od 20 arhijereja Srpske pravoslavne crkve na kojoj se očekuje prisustvo hiljada vjernika iz Nikšića i svih krajeva Crne Gore, Republike Srpske, Srbije i država regiona, Evrope i svijeta.

Srpski patrijarh prisustvuje od 9. maja svečanostima povodom obilježavanja 351 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog i 425 godina od spaljivanja moštiju Svetog Save koje se održavaju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare