Oko dvije trećine Amerikanaca smatra da rat u Avganistanu nije bio vrijedan vođenja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oko dvije trećine Amerikanaca smatra da rat u Avganistanu nije bio vrijedan vođenja

Oko dve trećine Amerikanaca smatra da 20-godišnji rat u Avganistanu nije bio vredan vodjenja, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja.

Istraživanje koje su sproveli agencija Asošiejted pres i istraživački centar NORC pokazalo je i da su Amerikanci duboko podeljeni oko načina na koji predsednik Džozef Bajden vodi spoljnu politiku i upravlja nacionalnom bezbednošću.

Prema istraživanju, sprovedenom od 12. do 16. avgusta, 47 odsto ispitanih odobrava Bajdenovu spoljnu politiku, dok 52 odsto ima pozitivan stav prema njegovoj politici u oblasti nacionalne bezbednosti.

Bajden se našao na meti oštrih kritika iz redova obe velike američke stranke, čiji ga članovi optužuju da je podstakao humanitarnu krizu u Avganistanu lošom pripremom za ofanzivu ekstremista talibana koji su prošle nedelje preuzeli kontrolu nad gotovo čitavom zemljom.

Oko dve trećine ispitanih Amerikanaca reklo je i da je rat u Iraku, u kojem su SAD učestvovale od 2003. do 2011. godine, bio greška.

Zbog pretnje koju državi predstavljaju ekstremističke grupe izvan SAD zabrinuto je oko 50 odsto Amerikanaca, a trećina je relativno zabrinuta.

Oko dve trećine ispitanika je reklo da je ekstremno ili veoma zabrinuto zbog pretnje koju državi predstavljaju ekstremističke grupe unutar SAD.

(Beta)

Danas objavljeno

Kovid propusnice natjerale građane da izađu na ulice

M.

U Srbiji više od 6.100 novooboljelih, preminule 42 osobe

M.

Borbeni avioni Vojske Srbije nadlijetali Јarinje

M.

Ostavite komentar