2. Oktobra 2019.

Oko čega su se složili članovi Predsjedništva

Big Portal

Nije nedostajalo ni međusobnih optužbi i ograđivanja od pojedinačnih posjeta i izjava.

U posljednje vrijeme nisu rijetke ni uvrede. Donosimo kratak pregled dosadašnjih odnosa u instituciji kolektivnog šefa države.

Zakletve o poštivanju Ustava BiH. Aplauzi. I veliki planovi. Na dan kada su članovi Predsjeništva zvanično preuzeli mandate. Tog dana jedni druge nazivali su kolegama. I mnogi su ostali iznenađeni pomirljivim tonovima koji su se čuli s predsjedničke govornice.

“EU treba da bude cilj BiH, zato ću zajedno sa svojim kolegama već na prvoj narednoj sjednici zatražiti da EU i njene strukture bez obzira što to možda djeluje naivno što je prije moguće odmah da status kandidata BiH”, kazao je Milorad Dodik.

Već na narednoj sjednici problemi. Milorad Dodik zahtjeva izbacivanje jedne od zastava BiH iz sale za sjednice. I ubacivanje zastave Republike Srpske. Džaferović i Komšić stava – to se neće dogoditi.

“Nikada to neću prihvatiti mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo i u kojoj je do sada zasjedalo uvijek, je povreda države BiH”, poručio je Šefik Džaferović.

Potom se dogodilo nekoliko svijetlih trenutaka. Među kojima jedina kolektivna posjeta u Brisel. Dodik i Džaferović kod Erdogana u Ankari. No, priča je opet krenula nizvodno. Pitanje ANP-a, i nepomirljivi stavovi. Zbog neimenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara, Dodik prijeti oduzimanjem nadležnosti države. Ili što bi pojedini rekli disolucijom.

“Pa to su neki probali i ‘92. pa znate gdje su sad ti što su probali, pogledajte gdje su, potražite ih nije ih problem naći što od Haga što pod zemljom. Dakle to se desiti neće”, kazao je Željko Komšić.

Došao je trenutak da Dodik uzvrati.

“On samo može da blebeće i kao puran se širi gdje god dođe misli da ono što on govori je istina, ko stoji iza njega, prevara, da su hrvatskog člana Predsjedništva izabrali Bošnjaci”, istakao je Dodik.

NIje samo NATO posvađao članove Predsjedništva. Tu je i priča o angažmanu Oružanih snaga na istočnoj granici. Uprkos migrantskoj, Dodik odbija. Sjetimo se i Pelješkog mosta. Umjesto zajedničke akcije protiv gradnje, Dodik odlučuje proglasiti ovo pitanje vitalnim za Republiku Srpsku.

“Ne znam šta bi to bio interes RS kada je u pitanju razgraničenje BiH sa Republikom Hrvatskom u području Neuma, valjda bi trebao da bude interes i RS da BiH ima ničim ometan pristup moru”, kazao je Šefik Džaferović.

U proteklom periodu pristizale su izjave i saopštenja iz kabineta članova Predsjedništva. Džaferović i Komšić negodovali su zbog stavova Dodika u susretima s Orbanom i Straheom, poručivši da je riječ o njegovim ličnim stavovima. Protestna nota Ukrajine nakon Dodikove podrške aneksiji Krima. Od čega su se također preostala dva člana Predsjedništva ogradila.

S druge strane, Dodik se ograđuje od istupa Komšića u UN-u, od Džaferovićevog prisustva komemoraciji bivšem francuskom predsjedniku Chiracu. Ipak, pred kolektivnim šefom države novi diplomatski ispiti.

“Prihvatili smo poziv predsjednika Vučića zvanično da dođemo u Beograd, prihvatili smo poziv predsjednika Borisa Pahora za zvaničnu radnu posjetu Predsjedništva BiH Republici Sloveniji”, kazao je Komšić.

Od novembra do danas, sva tri člana Predsjedništva BiH imali su zajednički stav u osudi raketnih napada Jemena na Saudijsku Arabiju. Što im je donijelo i brojne osude javnosti.

Nedavno su se složili i oko sljedećeg: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine s velikom zabrinutošću prati razvoj događaja u Jammuu i Kashmiru nakon ukidanja specijalnog statusa koji je garantiovao njegovu autonomiju.

(N1)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare