Oko 1.200 firmi otišlo iz Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Oko 1.200 firmi otišlo iz Srpske

Domaći prevoznici se masovno sele u Sloveniju, a samo je iz Republike Srpske prošle godine u ovu zemlju Evropske unije preregistrovano oko 1. 200 firmi. Tvrde da je razlog taj što je država povisila akcize na naftu i naftne derivate. – Istovremeno je oko 4.000 profesionalnih vozača iz Srpske otišlo…

Domaći prevoznici se masovno sele u Sloveniju, a samo je iz Republike Srpske prošle godine u ovu zemlju Evropske unije preregistrovano oko 1. 200 firmi.

Tvrde da je razlog taj što je država povisila akcize na naftu i naftne derivate.

– Istovremeno je oko 4.000 profesionalnih vozača iz Srpske otišlo u zemlje zapadne Evrope, jer je ovdje gotovo nemoguće zaraditi od prevoza – kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Grbić je i sam prošle godine preregistrovao firmu za međunarodni transport u Sloveniju, dok je jedan manji segment zadržao u Banjaluci, ali planira da se potpuno povuče iz Bosne i Hercegovine.

On ističe da prevoznicima troškovi goriva u ukupnim troškovima prevoza učestvuje sa čak 70 odsto.

Upravo zbog velih opterećanja, Udruženje međunarodnih putnih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH je iniciralo da se prevoznicima vraća dio novca od plaćene akcize na naftu i naftne derivate.

Pozivaju se na zemlje Evropske unije koje su, kako kažu, imale dug period prilagođavanja, pa nije jasno zašto BiH ima obavezu prilagođavati svoju legislativu i koja još nije u poziciji otvaranja bilo kojeg poglavlja. Međutim, njihovu inicijativu odbili su u Upravi za indirektno oporezivanje.

– Ja poslujem u Sloveniji i na svakih potrošenih 1.000 litara goriva država mi vraća 70 evra. Mi smo to tražili i od vlasti u BiH, ali za naše probleme ne postoji sluh. Ako tako nastave, ne znam ko će im plaćati poreze i sve ostale namete – dodaje Grbić.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

HAZU traži novi uslov: Srbija da prizna hrvatski jezik

M.

Procurili tajni dokumenti; otkriveno lobiranje – hoće da menjaju naučni izveštaj

M.

Uvode veliki lokdaun; iz kuće mogu od 8 do 17 sati… I to s razlogom

M.

2 0 komentara

Sasha 7 Jula, 2019 at 9:14 am

Idite iz ove crne rupe.

Odgovori
Banjalučanin 7 Jula, 2019 at 11:48 am

Grbić je rekao apsolutnu istinu. U Mejdanu je odselio poslednji jufkar (inače radan, čestit i pošten Albanac koji u BL živi od rođenja, roditelji su mu došli u BL), ostao je još jedan poslastičar, otišali su i Kinezi (ostala još dvojica). Poreze i rate za bestijalno pokradene novce će plaćati onaj ko ostane. Što manje ljudi ostane biće veća rata tj veće siromaštvo. Dakle, dragi moji mladi sugrađani, spašavajte se dok nije kasno inače ćete kao i ja nositi uniforme i ostavljati živote dok će nečiji sinovi kao i za vrijeme rata voziti skupe automobile i prikupljati bogatsvo. Za vrijeme rata to su bili RATNI PROFITERI a danas su to (između ostalih) OVLAŠTENI INA PARTNERI, ovlašteni distributeri PLIVE, KRKE, NAFTAGASA, itd itd.

Odgovori

Ostavite komentar