Ojačajte mišiće da biste ubrzali metabolizam - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ojačajte mišiće da biste ubrzali metabolizam

Da bi se metabolizam očuvao na solidnom nivou, osim odgovorajućeg izbora namirnica, koji propiše nutricionista, trebalo bi početi i s rekreacijom

OGRANIČENI unos kalorija nije uvek garancija da ćete smršati. U velikoj meri utrošak energije zavisi i od brzine metabolizma. On se od sredine pete decenije usporava, pa počinju da se goje i oni kojima se apetit nije povećao.

Da bi se metabolizam očuvao na solidnom nivou, osim odgovorajućeg izbora namirnica, koji propiše nutricionista, trebalo bi početi i s rekreacijom. Ona je naročito značajna u ovo doba godine, jer se po pravilu usled lošijih vremenskih prilika slabije krećemo. To znači da je i rizik za “nabacivanje” novih kilograma znatno veći.

Osim toga, stručnjaci za fitnes tvrde da su jačanje i izgradnja mišića veoma važni za ljude koji žele da ubrzaju metabolizam. Naime, telo stalno troši kalorije, a metabolizam je u stanju mirovanja brži kod ljudi sa većom količinom mišića. Mišići sagorevaju mnogo više kalorija nego masti, čak i u stanju mirovanja.

Zato vam predlažemo pet efikasnih vežbi za jačanje mišića celog tela.

ISKORAK
Raskoračni stav. Ruke su pored tela. Uz izdisaj klizite jednim stopalom unazad, dok savijate koleno noge koja je ostala ispred. Koleno savijate dok natkolenica ne zauzme horizontalan položaj, ali ne sme da prelazi liniju prstiju. Udah je na kraju pokreta, a sa izdisajem se vratite u početni položaj. Da bi vežba bila teža, podižite opružene ruke da budu u ravni sa ramenima dok klizite nogom iza tela. Vežbu ponovite 10-15 puta.

PREGIB POTKOLENICE
Lezite sa savijenim kolenima, ruke su opružene pored tela, stopala su razmaknuta u širini kukova i stavite ih na kartonske tanjire. Podignite zadnjicu od poda oslanjajući se na stopala. Zadnjica ostaje visoko podignuta tokom izvođenja vežbe. Uz udah opružate potkolenice, gurajte kartonske tanjir od sebe, ali ne opružate kolena do kraja. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10-15 puta.

OPRUŽANjE LEĐA
Lezite sa rukama opruženim ispred tela, sa dlanovima na kartonskim tanjirima. Uz udah podignite glavu, vrat i grudni koš od podloge povlačeći laktove i ploče nazad tako da nadlaktice i podlaktice budu pod uglom od 90 stepeni. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10 puta.

ŽENSKI SKLEK
Kleknite na kolena, dlanove postavite na neki lakoklizeći karton u širini ramena. Uz udah savijajte laktove pomerajući karton u stranu tako da nadlaktica i podlaktica budu savijene pod uglom od 90 stepeni. Grudni koš približavajte podlozi bez pregibanja u donjem delu leđa. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10 puta.

BOČNI PREGIBI
Sedite na pod sa savijenim kolenima, nagnite se unazad, leđa su zaobljena u donjem delu. Stavite jednu šaku iza glave, a drugu na parče kartona sa strane. Uz udah nagnite trup bočno gurajući karton od sebe. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 15 puta na svakoj strani.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Zaljubljenost ili nam želudac nešto signalizira?

Vanja A

Kako se riješiti ispucalih usana?

Vanja A

Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

Vanja A

Ostavite komentar