Ogroman pad prodaje automobila u Njemačkoj: Zbog korone postao popularan jedan tip vozila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ogroman pad prodaje automobila u Njemačkoj: Zbog korone postao popularan jedan tip vozila

Broj registrovanih novih automobila u Njemačkoj u prošloj godini je pao gotovo za petinu, odražavajući teške posljedice pandemije.

Svetla tačka je rast popularnosti električnih automobila, piše portal Indeks.

U Nemačkoj su u 2020. registrovana oko 2,92 miliona novih auta, što je 19 posto manje nego u 2019, pokazuje izveštaj Udruženja automobilske industrije (VDA).

Terenska vozila činila su petinu novih automobila, a popularnost su stekli i kamperi jer su epidemiološke mere smanjile izbor lokacija za odmor.

“Očekujemo oporavak nemačkog tržišta automobila 2021. Međutim, vrlo visok nivo pre koronavirusa verovatno neće biti dostignut”, smatra predsednica VDA Hildegard Miler.

Ovoliki pad ne pamti se deset godina

Poslednji put je prodaja značajnije pala još 2010, kada je vlada ugasila veliki program podsticaja vozačima da zamene svoje aute novim.

Uprkos oštrom padu u celoj godini, u decembru je broj registrovanih novih automobila porastao 10 posto na godišnjem nivou, uz registrovana 311.394 nova vozila, izveštava VDA.

Mnogi kupci kupili su aute krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja PDV-a, rekao je Rajnhard Zirpel, predsednik Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK). Niža poreska stopa bila je na snazi ​​do 31. decembra kao deo vladinih napora da podstakne potrošnju tokom pandemije.

Nemci sve više voze na baterije

Automobilske kompanije u poslednje vrdseme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć vlade koja kupcima nudi izdašne poticaje. Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila u 2020, na više od 194.000 komada, prema podacima saveznog regulatora za putni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

Budući da su vozila s potpunim ili delimičnim električnim pogonom u Nemačkoj dostigla tržišni udeo od 22 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, vlada je na dobrom putu postizanja cilja da do 2030. na putevima bude sedam do deset miliona registrovanih električnih vozila, misli predsednik KBA Ričard Dam.

Na kraju protekle godine BEV-ovi su činili 1,2 posto svih registrovanih ličnih automobila u Nemačkoj, u odnosu na 0,5 posto godinu ranije, pokazuju KBA-ovi podaci.

BEV je vrsta električnog vozila koja koristi isključivo hemijsku energiju pohranjenu u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobija iz baterija i stoga nema motor s unutrašnjim sagorevanjem, gorivu ćeliju ili rezervoar za gorivo.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Kako izgleda indijski SUV od 7.000 dolara

Zeljka

Obnovljeni Roewe RX5 Max

Zeljka

Prije pola vijeka Mercedes-Benz patentirao vazdušne jastuke

Zeljka

Ostavite komentar