Ograničenje cijene ruske nafte štetno za Evropu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ograničenje cijene ruske nafte štetno za Evropu

Mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto rekao je da će uvođenje gornje granice cijene ruske nafte nanijeti štetu evropskoj ekonomiji.

“EU uvodi gornju granicu za naftu, ali vrijeme je da Brisel shvati da takve mjere najviše štete evropskoj ekonomiji”, naveo je Sijarto, komentarišući odluku G7, EU i Australije da uvedu ograničenje cijena na rusku naftu koja se izvozi morem od 5. decembra.

Umjesto ograničavanja cijene ruske nafte, kaže Sijarto, neophodno je povećati broj energenata, jer će to dovesti do nižih cijena.

On je rekao da se tokom pregovora o ograničenju cijena Budimpešta borila za svoje interese.

“Кonačno smo postigli cilj – Mađarska je izuzeta od ograničenja cijene nafte. Ponovo smo bili uspješni u zaštiti bezbjednosti snabdijevanja energijom naše zemlje”, rekao je Sijarto na “Fejsbuku”.

Članice G7, EU i Australija objavile su juče da su dogovorile ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu počevši od 5. decembra.

Osim toga, od 5. februara 2023. godine stupa na snagu gornja granica cijene naftnih derivata, čiji će parametri biti naknadno utvrđeni.

Odluka o embargu na isporuku ruske nafte u EU ostaje na snazi i stupiće na snagu od 5. decembra, ali još neće uticati na snabdijevanje gorivom naftovodom “Družba” do Mađarske, Češke i Slovačke.

Danas objavljeno

Skupština Srbije prihvatila Izvještaj o pregovorima sa Prištinom

M.

Novi napad Albanaca: Srpski mladić na KiM izboden nožem

Vanja A

Norveški “Nasmasi” nemoćni pod naletom ruske avijacije

Vanja A

Ostavite komentar