20. Maja 2022.

Ograničenje brzine na Autobanu ne bi donijelo velike uštede goriva?

Big Portal

Ograničenje brzine na nemačkim auto-putevima ponovo je aktuelna tema u medijima u toj zemlji, ovog puta zbog potencijalne nestašice energije uzrokovane ratom u Ukrajini. Ograničenje se spominje kao privremena mera na deonicama na kojima ga sada nema.

Drugi po veličini nemački auto-klub, AvD, uključio se u raspravu i smatra da će ograničenje brzine imati mali efekat. Čak i najoptimističniji analitičari, nakon uvođenja ogrničenja od 130 km/h, procenjuju potencijal za uštedu CO2 na najviše dva miliona tona godišnje.

S obzirom na ukupnu godišnju emisiju CO2 u Nemačkoj od oko 762 miliona tona, ograničenje od 130 km/h smanjilo bi emisiju CO2 samo za 0,26 odsto, navode iz kluba.

U klubu pretpostavljaju da bi smanjenje emisija i potrošnje goriva u praksi bilo znatno manje nego što procenjuju razne ekološke organizacije. Analiza stanica za brojanje saobraćaja pokazala je da gotovo 80 odsto vozača ne vozi brže od 130 km/h, čak ni na deonicama bez ograničenja brzine.

Prema podacima kluba, samo dva odsto vozača vozi brže od 160 km/h na deonicama auto-puta bez ograničenja, od čega polovina u kasnim večernjim ili noćnim satima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare