19. Februara 2020.

Oglasio se PIC: Blokade institucija su neprihvatljive

Big Portal

“Odluke Suda su konačne i obvezujuće, a nadležni organi su ih obavezni provoditi. Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH. Upravni odbor Vijeća za provođenje mira ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze.

Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou, su neprihvatljivi”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora PIC-a, povodom najnovijih političkih dešavanja nakon odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj.

Iz Upravnog odbora PIC-a su dodali da zvanični pojam “međuentitetska linija razgraničenja” ne predstavlja državnu granicu i ne podrazumijeva “državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Daytonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH”.

“Upravni odbor Savjeta za provođenje mira još jednom potvrđuje opredijeljenost za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta i temeljne strukture BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH te pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sve strane su obavezne da se u cjelosti pridržavaju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kao i svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika”, navodi se u saopštenju.

Iz PIC-a su apelovali na sve političke aktere da se okrenu napretku BiH na sprovođenju ključnih reformi u oblasti demokratije i funkcionalnosti države, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji.

“Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima. Upravni odbor Savjerta za sprovođenje mira ostaje opredijeljen za dobrobit svih građana BiH, koji zaslužuju da žive u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj državi”, zaključuje se u saopštenju.

Ruska Federeacija se nije pridružila izjavi Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira.

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare