Oglasio se još jedan učesnik razgovora iz Bijele kuće - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oglasio se još jedan učesnik razgovora iz Bijele kuće

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen izjavio da su lideri Srbije i Kosova ostvarili istinski napredak tokom pregovora u Beloj kući.

“Veoma dobra runda razgovora ovog popodneva s liderima Srbije i Kosova. Načinili su istinski napredak danas. Ekonomska normalizacija znači radna mesta za mlade ljude. Razgovori se nastavljaju sutra”, naveo je O’Brajen na Tviteru, nakon sastanka u Beloj kući, na kom je i on učestvovao.

On je zahvalio američkom Fondu za razvoj (DFC), agenciji za ekonomsku pomoć inostranstvu MCC (Millennium Challenge Corporation) i Izvozno-uvoznoj banci SAD (EXIM Bank), čiji su predstavnici učestovali u pregovorima Srbije i Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju u Vašingtonu, izjavio je večeras da se nada da će delegacije Beograda i Prištine postići sporazum u Vašingtonu i dodao da u neformalnim dokumentima ima “veoma dobrih stvari u vezi s ekonomijom”.

Kazao je da je u Beloj kući bilo reči o infrastrukturnim projektima, povezivanju Beograda i Prištine, ali i o daljem kreditiranju i ulaganju novca kroz garantne šeme.

“Još se borimo, nisam siguran da ćemo uspeti da stavimo u ugovor da američki DFC otvori kancelariju u Beogradu i da Priština prihvati Mali Šengen, uz američke garancije. Ima još nekih političkih aspekata”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je isključio mogućnost da deo dogovora bude odredba o medjusobnom priznanju Srbije i Kosova, koja je stajala u prvoj verziji predloženog dokumenta, ali je potom izbačena zbog protivljenja srpske delegacije.

Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su danas posle podne počeli dvodnevne pregovore u Beloj kući. Domaćini sastanka su O’Brajen i specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel.

Danas objavljeno

Vučić sa Čovićem: Odgovor na krize je dogovor tri naroda

M.

Sutra posebna sjednica NSRS na zahtjev Dodika

M.

Štajnmajer zatražio od Merkelove da nastavi sa vršenjem dužnosti

M.

Ostavite komentar