Oglasio se doktor Mikele Kavo koji liječi Sinišu Mihajlovića: Imamo razloga za nadu... - BIGportal.ba
Ex Yu

Oglasio se doktor Mikele Kavo koji liječi Sinišu Mihajlovića: Imamo razloga za nadu…

Slavni srpski fudbaler,  a sada trener Bolonje,  Siniša Mihajlović u ponedjeljak je primljen u bolnicu u Bolonji, 24 sata ranije nego što je to bilo planirano. Mihajlović je dodao i da nema šta da čeka jer što se prije uhvati u koštac sa leukemijom, prije će da pobijedi ovu opasnu bolest….

Slavni srpski fudbaler,  a sada trener Bolonje,  Siniša Mihajlović u ponedjeljak je primljen u bolnicu u Bolonji, 24 sata ranije nego što je to bilo planirano.

Mihajlović je dodao i da nema šta da čeka jer što se prije uhvati u koštac sa leukemijom, prije će da pobijedi ovu opasnu bolest. Doktori fudbalskog kluba iz Bolonje potvrdili su da je srpski stručnjak u ozbiljnoj situaciji, ali da je potpuno izliječenje moguće.


Međutim, Mihajlović će od početka morati da bude podvrgnut agresivnoj terapiji, koja podrazumijeva hemoterapiju i radioterapiju. Tek poslije nekoliko nedjelja daće prve procjene, ali doktori kažu da je u pitanju dugotrajno i komplikovano liječenje i da je neozbiljno davati bilo kakve komentare.

Od prvog dana Mihajlovića prati doktor Mikele Kavo, jedan od vodećih italijanskih stručnjaka i direktor Odeljenja za hematologiju Instituta “Santa Orsolo” u Bolonji. 

FOTO: STARSPORT©

Prva faza liječenja trajaće tri nedjelje, a naš proslavljeni fudbaler će sve vrijeme biti pod direktnim nadzorom profesora Kava.

– Ne mogu se izliječiti sve vrste leukemije, ali neke, čak i akutne, mogu da budu pobijeđene. Što je prije otkrijemo to smo u većoj prednosti. Čak i kod onih gdje nije moguće potpuno izliječenje, današnji lijekovi mogu značajno da produže životni vijek. Svi koji boluju od leukemije moraju da budu svjesni da živimo u periodu velikih naučnih dostignuća. Postoje veliki uspjesi u terapiji mnogih bolesti raka koštane srži. Danas radimo stvari koje su prije samo deset godina bile nezamislive. Nikad nismo bili boljoj poziciji- rekao je Kavo za italijansku “Republiku”.

Ugledni list je njegove riječi tumačio kao vrlo ohrabrujuće, gotovo obećavajuće da će u Mihajlovićevom slučaju opaka bolest biti savladana. Kavo, međutim, nije želio konkretno da govori o srpskom treneru i njegovom stanju na početku liječenja. 

– Moram da sačuvam apsolutnu diskreciju mog pacijenta. On je taj koji će odlučiti da li će, kada i koliko informacija podijeliti sa javnošću. Mogu samo da ponovim ono što govorim svim pacijentima. Nada u izliječenje jedan je od najvažnijih elemenata procesa liječenja, a u današnje vrijeme zaista imamo razloga za nadu – istakao je Kavo.

FOTO: EPA / GIORGIO BENVENUTI

Ugledni italijanski doktor objasnio je, takođe uopšteno, da je danas moguće odrediti personalizovanu terapiju.

– Postoje velike razlike u leukemijama, koje mogu biti hronične ili akutne. Ali danas postoji mogućnost odabira ciljanih lijekova i personalizaci je terapije, uz pomoć tehnika molekularne biologije. Naš institut je centar za upotrebu genetski modifikovanih limfocita za prepoznavanje i ubijanje ćelija raka. To omogućava da se prevaziđu neki problemi koji su se pojavili kod hemoterapije, posebno razvoj nekih otpornosti na lijekove – naglasio je Kavo. 

kurir.rs / kurir sport 

Danas objavljeno

Ne pijem godinama a u kockarnicu u životu nisam ušao!

Vanja A

Vesna Zmijanac: Oni s kojima sam se poklapala bili su tuđi

Vanja A

Jelena Karleuša pored pjevanja pokreće novi biznis?!

Vanja A

Ostavite komentar