4. Marta 2021.

Oglasio se direktor SZO za Srbiju

Big Portal

“To zavisi od ponašanja ljudi. Znamo koje su to mere: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i higijena kašlja. Ako je neko bolestan treba da bude izolovan i njegovi kontakti u karantinu”, kazao je Marijan Ivanuša tokom gostovanja na RTS.

Poslednjim presekom stanja u Srbiji registovan je 4.491 slučaj zaraze, a Ivanuša je ocenio da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem. Naveo je da je teško izračunati koliki procenat gradjana treba da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

“Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta)”, ukazao je on.

Ivanuša je naveo da će u Srbiju putem progama Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i dodao da je naša zemlja uradila sve kako bi to bilo ostvareno. Kazao je da je do problema u tom programu došlo zbog nekih regulatornih uslova i nestrašice vakcina.

“Tek pre nekoliko dana su prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima”, dodao je on.

Na pitanje o “kovid pasošima”, čije se uvođenje pominje u Evropskoj uniji, Ivanuša je kazao da je stav SZO da je prerano o tome govoriti, pre svega zbog nedostatka vakcina.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare