Oglasio se Bajden - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oglasio se Bajden

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden je u sredu pozvao lidere Senata “da rade druge poslove, dok obavljaju svoje dužnosti vezane za opoziv Donalda Trampa”.

Bajdenov poziv zapravo ukazuje na želju da što pre u potpunosti preuzme vlast jer sinoćnji Trampov opoziv ne znači njegovo trajno uklanjanje s vlasti nakon što novi predsednik preuzme dužnost.

S obzirom na to da Bajden ima mnoge planove odmah nakon inauguracije, a koji se tiču oporavka ekonomije, borbe s pandemijom i mnoge druge, naglasio je da želi da Senat bude u mogućnosti da radi istovremeno na Trampovom slučaju, ali i usvajanju njegovog plana za obavljanje dužnosti nakon što preuzme ulogu predsednika.

“Ova nacija i nakon opoziva ostaje u rukama smrtonosnog virusa i oslabljene ekonomije. Nadam se da će rukovodstvo Senata pronaći način da se nosi sa svojim ustavnim odgovornostima koje se tiču opoziva, ali i s važnim pitanjima nacije”, kazao je Biden.

Prema zvaničnim rezultatima, Zastupnički dom SAD-a glasao je sa 232 glasa za opoziv Donalda Trampa i 197 glasova protiv. Pet predstavnika u Zastupničkom domu nije pristupilo glasanju. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je za opoziv Donalda Trampa glasalo i 10 republikanskih predstavnika. Uprkos današnjem glasanju, Tramp nastavlja da obavlja dužnost i verovatno će na poziciji ostati do kraja mandata.

Tramp je jedini predsednik u istoriji SAD-a koji je dvaput opozvan tako da njegov slučaj prelazi na Senat koji će dati svoju konačnu odluku.

Opoziv je usledio zbog nereda u Kapitolu koje su pre nešto više od sedmicu izazvale Trampove priistalice zbog, kako tvrde, neregularnih i nepoštenih izbora.

Bajden će biti inaugurisan 20. januara.

Danas objavljeno

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

D V

Razgovarali Bajden i Putin: “Normalizacija veza u interesima obe države”

D V

Entoni Blinken novi državni sekretar SAD

D V

Ostavite komentar