Oglasilo se rusko ministarstvo: "Naneće štetu bezbednosti Evrope – sledi odgovor" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oglasilo se rusko ministarstvo: “Naneće štetu bezbednosti Evrope – sledi odgovor”

Pristupanje Švedske NATO-u će naneti značajnu štetu bezbednosti severne Evrope i Evrope u celini, navodi se u saopštenju rusakog ministarstva spoljnih poslova.

“Ruska Federacija će morati da preduzme mere odgovora, kako vojno-tehničke, tako i druge”, dodaje se u saopštenju.

Iz tog ministarstva ponavljaju da je Rusija više puta izjavljivala da je izbor načina da se obezbedi nacionalna bezbednost unutrašnja stvar svake zemlje.

“Spoljna politika Stokholma bila je zasnovana na neutralnosti više od 200 godina i decenijama je ostala važan faktor u obezbeđivanju stabilnosti i poverenja u regionu Baltičkog mora. Ulazak Švedske u NATO naneće značajnu štetu bezbednosti severne Evrope i Evrope u celini. Ruska Federacija će morati da preduzme mere odgovora, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi obuzdala pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti koje se javljaju u ovom kontekstu. U tom pogledu, mnogo će zavisiti od specifičnih uslova integracije Švedske u Severnoatlantsku alijansu, uključujući i potencijalno razmeštanje udarnih sistema ovog vojnog bloka na njenoj teritoriji”, stoji u saopštenju ruskog MSP.

Kako iz ministarstva objašnjavaju, članstvo u NATO-u neće poboljšati bezbednost Švedske samo zato što niko ne preti zemlji.

“Međutim, to će svakako dovesti do gubitka njenog suvereniteta u spoljnopolitičkom odlučivanju. Sa naše strane, uvereni smo da ovaj izbor političara koji su trenutno na vlasti u Švedskoj ne zadovoljava dugoročne interese švedskog naroda”, zaključuje se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Danas objavljeno

Mladić iz Beograda uhapšen na Gazimestanu; Policija ih pretresala i skidala. Leteli i dronovi

M.

Pronađen avion na Braču, pilot je državljanin Srbije

M.

Zakon o lijekovima Republike Srpske stupio na snagu

M.

Ostavite komentar