Oglasili se tvorci Astrazeneke - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oglasili se tvorci Astrazeneke

Univerzitet Oksford saopštio da je identifikacija retkih krvnih ugrušaka koji su možda povezani s vakcinom Astrazeneka, pokazala da sistemi funkcionišu.

Takođe se podseća da su britanski i evropski regulatori utvrdili da su koristi vakcine veće od mogućeg rizika.

“Uvereni smo da vidimo da se praćenje bezbednosti nastavlja pod pažljivim nadzorom regulatora … Identifikacija retkih slučajeva krvnih ugrušaka, koji bi mogli biti povezani sa vakcinom, pokazuje da sistem bezbednosti funkcioniše”, rekao je u sredu Endrju Polard, direktor Oksford Vaksin Grup, koja je razvila vakcinu sa Astrazenekom, prenosi Rojters.

Izveden napad blizu Damaska; Agencija: Rakete došle s teritorije koju kontroliše Izrael
Polard je naveo da je bezbednosni sistem omogućio nadzornim organima da zaključe da su koristi od vakcinacije i dalje veće od rizika, te da istovremeno preduzima mere koje pomažu da se ublaži svaki mogući rizik.

Podsetimo, juče se sastajala i Evropska agencija za lekove koja je trebalo da donese jedinstven stav popitanju upotrebe Astrazeneka vakcine protiv koronavirusa, ali je taj stav izostao jer ministri zdravlja zemalja članica Evropske unije nisu postigli dogovor o zajedničkim smernicama za upotrebu te vakcine.

Pre sastanka, Portugalija, aktuelni predsednik Saveta EU, zatražila je od ministara u pismu da nađu zajednički jezik u vezi s upotrebom vakcine, jer će u suprotinom biti dalekosežnih posledica,u smislu plana vakcinacije.

“Od suštinske je važnosti da sledimo koordinisani evropski pristup. Pristup koji građane ne zbunjuje i koji ne podstiče kolebanje oko vakcinacije”, rekla je komesarka EU za zdravstvo Stela Kirijakidis ministrima na sastanku.

Zemlje EU, međutim, preporučuju različite starosne granice za upotrebu vakcine, iako EMA nije preporučila nijednu zbog nedostatka podataka koji to opravdavaju.

Danas objavljeno

Propast? Dijele nas dvije stvari; “Imamo pravo…”

M.

SIPA sprovodi akciju “Alea”: Pretresi na 16 lokacija

M.

U toku pretresi poslovnih prostora Republičke uprave civilne zaštite i imovine Milana Novitovića

M.

Ostavite komentar