Oglasile se vladike SPC u Americi: Ne osnivamo crkvu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oglasile se vladike SPC u Americi: Ne osnivamo crkvu

Članovi Centralnog crkvenog Saveta i Eparhijskog saveta SPC u Americi zajedno sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve u Americi odlasili su se danas.

Oni su odbacili kao neistinite i zlonamerne tvrdnje iznete u pojedinim medijima u Srbiji da su “Srpske vladike osnovale novu crkvu u Americi”.

“Eparhije Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i njeni episkopi su nepokolebljivo i nerazdeljivo sjedinjeni i sastavni su deo Srpske pravoslavne crkve. Optužbe za navodni ‘tajni plan’ ili ‘skriveni pokušaj’ nemaju osnov u činjenicama i potpuno su neistinite”, piše portal Serbian tajms, prenosi Sputnjik.

Sadašnji episkopi triju Eparhija SPC u Sjedinjenim Državama bili su i ostali istrajni u svojoj podršci jedinstvu u SPC, te su i svojim rečima i delima osnažili veze naših triju Eparhija sa SPC, navodi se u reakciji.

“Napadi usmereni protiv naših episkopa pojavili su se uglavnom u žutim novinskim tabloidima na srpskom jeziku. Jedina takozvana ‘podrška’ koju su ponudili za ove napade neosnovanih lažnih tvrdnji jesu ili potpune izmišljotine /ili zapanjujuće pogrešna tumačenja raznih zvaničnih dokumenata”, navode iz američkih eparhija.

Kako dodaju, “pravna analiza i rad koji su opočeti 2015. godine radi normalizacije i formiranja svetovnih neprofitnih entiteta za Eparhije SPC u Sjedinjenim Državama dovode ove Eparhije u sklad sa pravoslavnim kanonskim pravom i najboljom praksom sekularnog američkog zakona i osnažuju jedinstvo Eparhija”.

“Srpski episkopi su postupili po odluci Sabora i samo Svetom arhijerejskom saboru mogu da raportiraju o svom delovanju”, stoji u reakciji.

Danas objavljeno

Istorijski trenutak: Banijska kuća za pomoć građanima koji su POGOĐENI ZEMLJOTRESOM

D

Tlo ne miruje: U okolini Skoplja zabilježena SERIJA ZEMLJOTRESA

D

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: Učestvovala tri vozila, JEDNA OSOBA POGINULA

D

Ostavite komentar