Oglasila se Litvanija: Nismo za eskalaciju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oglasila se Litvanija: Nismo za eskalaciju

Litvanija nije zainteresovana za eskalaciju i ne bavi se blokadom Kalinjingradske oblasti, rekla je premijerka te zemlje Ingrida Šimonite.

“Ne dešava se nikakva blokada Kalinjingrada, jednostavno od prošlog vikenda uvedene su sankcije za određenu robu koja je obuhvac´ena sankcionim paketom, konkretno, tu su i crni metali, a železnica i učesnici sporazuma su obavešteni o uvođenju sankcija i da se ta roba ne može prebacivati i prevoziti”, rekla je Ingrida Šimonite novinarima.

Tranzit sve ostale robe, koja nije obuhvac´ena sankcijama, kao i putnika, u vezi s kojim postoji specijalni sporazum između EU, Rusije i Litvanije, odvija se, dodala je ona. Prema njenim rečima, da postoji dobra volja Litvanije potvrđuje i to da nije raskinut ugovor o tranzitu putnika u situaciji kada Rusija nije mogla da ga plati zbog sankcija prema ruskim bankama. Ona je rekla i da humanitarni tereti, pre svega hrana i lekovi, ne podležu zabrani. Ranije danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Litvanija, zabranom tranzita robe železnicom u Kalinjingradsku oblast, pokazuje agresivno ponašanje.

Danas objavljeno

Srpski patrijarh u Herceg Novom – prvi put poslije 43 godine

M.

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

M.

Suspendovan pomoćnik načelnika Policijske uprave Banjaluka: Iz MUP Srpske tvrde da je napao policajce u Mrkonjić Gradu

M.

Ostavite komentar