Oglasila se hrvatska policija o incidentu u kom je povrijeđeno 18 migranata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Oglasila se hrvatska policija o incidentu u kom je povrijeđeno 18 migranata

​Nakon incidenta na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je povrijeđeno 18 migranata oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, tačnije hrvatske granične policije. “Juče između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhača zatekli u odvojenim grupama…

​Nakon incidenta na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je povrijeđeno 18 migranata oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, tačnije hrvatske granične policije.

“Juče između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhača zatekli u odvojenim grupama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni. Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BIH, koji su kontaktirali dežurnog šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili”, navode iz MUP-a RH, prenos Klix.

Ističu da prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.

“Niti su na osobama bile vidljive povrede niti je iko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim povredama izvijestila Granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta. Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o povredama osoba, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile”, saopšteno je iz hrvatske policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granična policija BiH danas su potvrdili incident, ali nisu željeli davati nikakve detaljnije informacije.

U slučaj koji se odnosi na 18 migranata uključilo se i Tužilaštvo BiH iz kojeg su potvrdili kako zajedno s agencijama za provođenje zakona poduzimaju aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja te da više informacija ne mogu davati.

Još od ranije bh vlasti, ali i svjetski mediji, tvrde kako policija Republike Hrvatske tuče i vraća migrante na teritoriju Bosne i Hercegovine.

NN

Danas objavljeno

U toku opširna akcija BiH i Švedske u suzbijanju trgovine ljudima

M.

Pojavio se novi dokument: Tri američka predloga za Srbiju

M.

Potres magnitude 3 stepena kod Siska

M.

Ostavite komentar