Oficir za nuklearno naoružanje na podmornici došao pijan na smjenu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Oficir za nuklearno naoružanje na podmornici došao pijan na smjenu

Britanski mornarički oficir za naoružanje, poručnik Len Luv, proglašen je nesposobnim za obavljanje dužnosti nakon što je pijan sa provoda došao na nuklearnu podmornicu “Vidžilant” da bi preuzeo komandu nad nuklearnim projektilima, prenosi Skaj njuz.

Luv je na podmornicu ukotvljenu u američkoj bazi u Džordžiji stigao taman prije iskrcavanja raketa “trajdent II”, primarnog naoružanja podmornice. Kao oficir za naoružanje, on je bio zadužen za nuklearne bojeve glave.

Prema navodima britanskih medija, on je noć prije toga pio, a u ruci je nosio kesu sa ostacima piletine za kasniji obrok. Kolege je uznemirilo stanje u kojem je došao.

“Nije bio u stanju da rukuje nuklearnim oružjem”, rekao je neimenovani izvor za britanske medije.

Luv je prebačen u Faslejn u Škotsku, gdje će sačekati kraj istrage koja je pokrenuta.

Kraljevska mornarica nije demantovala medijske navode, već je saopštila da “postoje brojne bezbjednosne provjere i procedure da bi se zaštitila bezbijednost oružja na podmornicama”.

Podmornica zvana “Seks i kokain”

Posada “Vidžilanta” je poznata po problematičnom ponašanju, pa je podmornica u britanskim medijima dobila nadimak “Seks i kokain”.

Prošle nedjelje, mediji su javili da je četvrtina posade, 35 mornara, bila pozitivna na kovid 19 pošto su izlazili po barovima, restoranima i striptiz klubovima.

Podmornica je dobila taj nadimak još 2017. godine, kada je posada bila uključena u seriju skandala. Devet mornara otpušteno je iz kraljevske mornarice kada su na testu bili pozitivni na kokain, dok je jedan od mornara bio izveden pred vojni sud zato što je bio odsutan, a da nije otvorio odsustvo.

Nekoliko oficira, uključujući i tadašnjeg kapetana i njegovog zamjenika, odstranjeno je s dužnosti jer su imali afere sa ženskim dijelom posade.

(RTS)

Danas objavljeno

Tri godine na sudu pokušava da dokaže da je živa

D

U Milanu od danas zabrana pušenja na javnim mjestima

D

Pronađena ukradena kopija Da Vinčijeve slike, stara 500 godina

D

Ostavite komentar