Ofanziva na Tripoli, Zapad poziva na smirivanje situacije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ofanziva na Tripoli, Zapad poziva na smirivanje situacije

​Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli za „oslobađanja od terorista“, prenosi televizija „Skaj njuz Arabija“.

Na snimku koji je emitovala televizija, libijski maršal poziva stanovnike Tripolija da „polože oružje i podignu bijelu zastavu“.

Haftar je naredio da se osigura bezbjednost stranaca u Tripoliju i da se ne puca u civile.

Nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se u slučaju potrebe upotrebi sila, javio je libijski list „Marsad“, pozivajući se na dokumente koje je potpisao vrhovni komandant armije.

Prema tim dokumentima, Saradž je naredio da se „maksimalno poveća nivo borbene gotovosti“ i mobilišu jedinice vojske. On je takođe naredio da se „izvedu letovi i upotrebi sila kako bi se suprotstavili svima koji ugrožavaju živote civila i vitalnih objekata“.

Izvor u Haftarovim oružanim snagama saopštio je kasnije za Sputnjik da Haftarove trupe računaju da će preuzeti kontrolu nad Tripolijem za 48 sati.

„Jedino što može da ih spreči je spoljno miješanje. Ali zasad je nemoguće osporiti vojnu nadmoć Haftara“, rekao je izvor.

Grupa zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama zabrinuta je zbog situacije u Libiji u vezi sa ofanzivom maršala Haftara na Tripoli i borbama na području grada Garjana, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja.

„Vlade Francuske, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država duboko su zabrinute zbog borbi u blizini Garjana u Libiji i pozivaju sve strane na hitnu deeskalaciju napetosti koja ugrožava izgledima za političko rešenje uz posredovanje UN“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

„U sadašnjem osetljivom trenutku u prelaznom periodu koji preživljava Libija, vojne akcije i pretnje unilateralnim akcijama samo povećavaju rizik da se Libija vrati u haos“, navodi pet zemalja.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dijela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar