OEBS zabrinut zbog novog zakona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

OEBS zabrinut zbog novog zakona

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Harlem Dezir, i šef Misije OEBS-a u BiH, Brus Berton, izrazili su zabrinutost u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj.

Upozorili su da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je usvojila Vlada RS 28. marta, a kojim bi se uveo prekršaj neovlašćenog fotografisanja ili snimanja kojima se ometaju službenici dok vrše svoje dužnosti, predviđajući novčane kazne do 1.500 KM ili kaznu zatvora do 60 dana, može negativno uticati na slobodu izražavanja i javnog okupljanja. Narodna skupština RS će glasati o ovom Zakonu na sjednici 16. aprila.

– Takve odredbe, ukoliko budu usvojene, bi mogle dovesti u opasnost okruženje u kojem djeluju medijski profesionalci, a koje već predstavlja izazov. One su u suprotnosti sa međunarodnim standardima slobode medija. Novinari moraju raditi u sigurnom radnom i pravnom okruženju, da bi izvještavali o pitanjima od javnog interesa, uključujući ulične demonstracije, proteste i rad policijskih organa. Pozivam Narodnu skupštinu Republike Srpske da se uzdrži od usvajanja ovih izmjena Zakona te umjesto toga da se uključi u konstruktivnu diskusiju sa medijskom zajednicom i drugim relevantnim akterima radi pronalaženja odgovarajućeg rješenja – rekao je Dezir.

Slično razmišljanja je i Berton.

– S obzirom na ograničavajuću prirodu i težinu predloženih sankcija u nacrtu izmjena i dopuna Zakona, Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini smatra da je neophodan širi proces konsultacija sa relevantnim akterima, uključujući javnost. Novinari moraju biti u mogućnosti da bez straha izvještavaju sa događaja od javnog interesa. Pored toga, u skladu sa međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, svaka osoba treba da ima pravo da prisustvuje, promatra i snima mirno javno okupljanje, što uključuje pravo da snima aktivnosti policijskih službenika. Misija OEBS-a u BiH stoji na raspolaganju da pruži podršku nadležnim vlastima u vezi sa ovim pitanjem – izjavio je ambasador Berton.

Predstavnik OEBS -a za slobodu medija je ponudio pravnu pomoć svog kabineta o ovom pitanju, naglašavajući da će pomno pratiti taj proces.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Niko kao on: Novak Đoković osvojio Rolan Garos!

Zeljka

U Rijeci vakcinacija djece dobi od 12 do 18 godina

M.

Borićemo se za Srbiju, bićemo sluge samo svoga naroda i države

M.

1 Komentar

Pera 6 Aprila, 2019 at 7:58 am

Polako se pretvaramo u policijsku državu.
Čekam prvu priliku da odem odavde, sa porodicom.
Ovdje će ostati samo političari, državni službenici i policija.

Odgovori

Ostavite komentar