5. Oktobra 2021.

OEBS: Pozivamo lidere BiH

Big Portal

Predsednički i parlamentarni izbori u BiH zakazani su za oktobar 2022. godine, ali pre toga, do kraja 2021. godine, trebalo bi da budu usvojene izmene i dopune izbornog zakona jer se u izbornoj godini ne mogu menjati izborni propisi, prenosi Rojters.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju koja je od završetka rata 1995. godine nadzirala izbore u BiH, preporučila je brojne promene radi poboljšanja transparentnosti izbornog procesa, medjutim vlasti tri konstitutivna naroda to još uvek nisu učinila.

“Nažalost, čini se da je politička kriza trenutno zaustavila ovaj posao. Zaista se nadam da će to biti samo privremeno i da će se rad na reformi izbornog zakona nastaviti u skladu sa preporukama (OEBS )”, poručila je predsedavajuća OEBS i šefica švedske diplomatije An Linde juče na konferenciji za novinare.

Donošenje odluka u vladi BiH blokirali su bosanski Srbi nakon što su se usprotivili novom zakonu koji kriminalizuje poricanje genocida i ratnih zločina, a koji je u julu ove godine doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Iako je formirana radna grupa za raspravu o izbornim promenama, ključni razgovori vode se izmedju bošnjačkih i hrvatskih političkih lidera koji ne mogu da se saglase oko načina izbora član hrvatskog predsedništva.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu postignutom 1995. godine, a kojim je utvrdjen posleratni ustav BiH, samo pripadnici konstitutivnih naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci – mogu da se kandiduju za tročlano predsedništvo BiH.

Međutim, Hrvati, koji dele Federaciju BiH sa brojnijim Bošnjacima, sada žele da promene pravila tako da samo Hrvati mogu da glasaju za hrvatskog člana u predsedništvu BiH, ali za to je potrebno da se usvoji ustavni amandman.

Predsedavajuća OEBS Linde pozvala je lidere da pronadju izlaz iz ćorsokaka. “Ovo je ključno za vraćanje poverenja gradjana u izbore i funkcionalnost ove zemlje”, poručila je ona.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare