OEBS: Povući odluku o širenju panike u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

OEBS: Povući odluku o širenju panike u Srpskoj

Misija OEBS-a u BiH i predstavnik za slobodu medija ove organizacije pozvali su vlasti Republike Srpske da povuku uredbu sa zakonskom snagom, kojom se brani širenje panike i lažnih vijesti, zbog opasnosti da ograniči slobodu izražavanja.

Vlada Republike Srpske je 6. aprila usvojila novu uredbu o provjeri širenja panike. U uredbi se zabranjuje medijima i široj javnosti da šire lažne vijesti koje podstiču paniku, te se propisuju kazne onima koji to čine.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir i šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Ketlin Kavalek ukazali su na rizik od potencijalnog kršenja osnovnih sloboda, nakon što je Republika Srpska usvojila uredbu kojom se medijima i novinarima može zabraniti slobodno izvještavanje o pandemiji virusa korona.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala o odluci o usvajanju ove uredbe.

Uredba pozdrazumijeva zabranu i kažnjavanje izazivanja panike i nereda, te zabranu iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti ili tvrdnji kojima se izaziva panika i nered za vrijeme vanrednog stanja, teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili ometa sprovođenje mjera nadležnih organa.

Uredbu su brojni eksperti i međunarodne organizacije ocijenili kao ograničavanje slobode govora.

Desir i Kavalek su naveli da potpuno razumiju cilj rješavanja problema širenja lažnih vijesti, ali da je važno osigurati slobodan protok informacija.

“Važno je osigurati slobodan protok informacija na taj način da mediji mogu raditi bez bilo kakvih pritisaka, kako bi pružali osnovne informacije javnosti, uključujući i vitalne zdravstvene mjere”, naglasili su oni.

Predstavnik za slobodu medija i šef Misije OEBS-a poslali su pismo predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

“Primjećujemo izjave predsjednice Cvijanović koje su uslijedile nakon našeg pisma, u kojima ona kaže da možda nema potrebe za primjenom takve regulative ili sličnih ograničenja”, rekli su.

U pismu su istakli da sama uredba može dovesti do samocenzure i cenzure, kao i do proizvoljnih i nesrazmjernih kazni. Naglasili su da bi to moglo narušiti slobodu medija i temeljna ljudska prava na slobodu izražavanja.

Istakli su zabrinutost što uredba ne daje konkretne pojedinosti o tome kako će se kaznena djela utvrditi i na kakvoj se sudskoj praksi zasnivaju.

Desir i Kavalek pozvali su vlasti da povuku uredbu, ponovivši spremnost da pomognu državnim i entitetskim vlastima, te da pruže stručnu analizu o bilo kojem pitanju slobode medija.

Iz Republike Srpske su već najavili mogućnost ograničavanja primjere ove uredbe, odnosno da će se kažnjavati samo oni slučajevi koji dođu “po prijavi građana”, a ne po službenoj dužnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

(Indikator.ba)

Danas objavljeno

Nađena sveska dužnika brutalno ubijenog Gorana Đokića: Dugovali mu oko 300.000 evra, u zalog davali imovinu

M.

Saobraćajna nezgoda u Omarskoj, poginula jedna osoba

M.

Gračanica, opljačkana porodica Jovanović

M.

Ostavite komentar