OEBS: Na Kongresu SDA hvaljene osobe odgovorne za ratne zločine - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

OEBS: Na Kongresu SDA hvaljene osobe odgovorne za ratne zločine

OEBS je saopštio da deklaracija SDA ne doprinosi formiranju vlasti u toj državi i da su na Kongresu SDA hvaljene osobe odgovorne za ratne zločine.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju dodaje da je za bilo kakve promene u Bosni i Hercegovini neophodan politički konsenzus.

U pisanom odgovoru Hrvatskom medijskom servisu o sadržaju nedavno usvojene Programske deklaracije SDA, prema kojoj se ta stranka zalaže za preuređenje BiH u Republiku BiH, OEBS ističe da bilo kakve ustavne promene u BiH zahtevaju široki politički konsenzus i delovanje u skladu sa Ustavom.

Ukazuje se da se na Kongresu SDA pohvalno govorilo o nekoliko optuženika za ratne zločine i ističe da svi u BiH moraju da poštuju nevine žrtve rata, a hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, podrivaju se pomirenje i odnosi u zajednici.

“Bilo kakve promene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji Bosne i Hercegovine zahtevaće široki politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom”, poručili su iz Misije OEBS, dodajući da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo verovatno da se to može postići.

Naglašavaju da naknadne reakcija na deklaraciju SDA ometaju postizanje preko potrebnog rešenja za formiranje vlasti.

“Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rešenja koja vode zemlju napred. Vreme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH”, stoji u odgovoru Misije OEBS Hrvatskom medijskom servisu.

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogađaju BiH, u OEBS smatraju da je nužno jačati međusobne odnose i poverenje.

SDA je na kongresu u subotu izabrala novo rukovodstvo i usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu. U rezoluciji se navodi da bi Republika BiH imala predsednika države i vladu RBiH, tri nivoa vlasti i dvodomi parlament.

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar