Oduzeto više od 7,5 mil. KM zlata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Oduzeto više od 7,5 mil. KM zlata

U prvih pet mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH najviše je oduzela zlata i nakita koji asocira na zlato, kao i kolekcionarskih novčića u vrijednosti višoj od sedam i po miliona maraka, potvrdili su za “Nezavisne” u pomenutoj upravi. “Odmah nakon zlata, slijede narkotici, kojih je oduzeto…

U prvih pet mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH najviše je oduzela zlata i nakita koji asocira na zlato, kao i kolekcionarskih novčića u vrijednosti višoj od sedam i po miliona maraka, potvrdili su za “Nezavisne” u pomenutoj upravi.

“Odmah nakon zlata, slijede narkotici, kojih je oduzeto u vrijednosti četiri i po miliona maraka, dok je srebra oduzeto u vrijednosti od skoro dva miliona maraka”, kazali su u Upravi, te dodali da je vrijednost oduzetog tekstila iznosila oko 600.000 KM.

Inače, u pomenutom periodu oduzeta je roba vrijedna oko 16 miliona maraka, pa tako prostom računicom dolazimo do podatka da je mjesečno u prosjeku oduzimana roba vrijednosti od oko 3,2 miliona maraka.

Pojasnili su da carinici, inače, od putnika najviše oduzimaju određene vrste robe za koje postoji ograničenje, a najčešće se radi o količini cigareta ili alkoholnih pića većoj od dozvoljene. Istakli su da putnici do 17 godina starosti nisu oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na duvan i duvanske proizvode, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo.

“Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na ostalu robu nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu, nezavisno od vrste prevoznog sredstva kojim putnik putuje”, naveli su u Upravi te dodali da se u tu vrijednost ne uračunavaju duvan i duvanski proizvodi, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo.

Kako dodaju, dešava se i da građani iz neznanja pokušaju unijeti neke biljke, što takođe nije dozvoljeno, zato je, savjetuju, dobro da se informišu o tome.

Upozorili su da je u nekoliko slučajeva bilo i oduzimanja lijekova, koje su građani nosili u ličnom prtljagu.

“Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju, i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije. Prema Zakon o sprečavanju i suzbijanju zlouporabe opojnih droga, lica koja prelaze državnu granicu smiju posjedovati lijek koji sadrži psihotropne supstance samo na osnovu medicinske dokumentacije, u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do sedam dana”, upozoravaju u Upravi.

Dodali su da lica koja su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti prilikom prelaska državne granice izuzetno smiju posjedovati lijek koji sadrži supstance, na osnovu medicinske dokumentacije i u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana.

“Naziv i količinu ovih lijekova, uz predočenje medicinske dokumentacije, lice je dužno da prijavi carinskom organu prilikom prelaska državne granice”, ističu u Upravi.

Napomenuli su da su svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 evra dužni da to prijave cariniku na svakom graničnom prelazu u BiH.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar