16. Augusta 2022.

Odustaju od nuklearnog oružja? “Završavamo posao i bez njega”

Big Portal

„Sa vojne tačke gledišta, nema potrebe da se koristi nuklearna oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva“, rekao je Šojgu tokom Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, prenosi TAS S.

Prema ruskom ministru, glavna svrha nuklearnih snaga Moskve je da odvrate nuklearni napad.

„Njihova upotreba je ograničena na vanredne situacije, koje su definisane u ruskim smernicama koje su dostupne za javnost“, dodao je Šojgu.

On je rekao i da su apsurdne izjave zapadnih medija da Rusija navodno može da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

„Apsurdne su izjave o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini“, rekao je Šojgu na konferenciji za novinare i dodao da je Rusija u potpunosti eliminisala hemijsko oružje 2017.godine, prenosi TAS S.

Ruski ministar je govorio i jačanju NATO-a na istočnom krilu i naveo da se njim dovršava degradacija poverenja i kontrole naoružanja koja je uspostavljena u Evropi.

„Bezbednosna situacija u Evropi je postala gora nego na vrhuncu Hladnog rata. Vojna aktivnost alijanse karakterišu maksimalno agresivne antiruske predrasude. Značajne NATO snage su prebačene na kontinent iz Sjedinjenih Država i njihova brojčanost u istočnoj i centralnoj Evropi se višestruko povećala“, naglasio je u obraćanju na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti Šojgu.

On je rekao i da je NATO počeo da raspoređuje dodatne snage na svom istočnom krilu pre nego što je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Šojgu je saopštio i da su strani vojni savetnici prisutni u Ukrajini i da koordiniraju akcije njenih oružanih snaga i da kontrolišu upotrebu oružja.

Ukrajina dobija obaveštajne informacije iz svih izvora dostupnih NATO-u, dok se „oružje koristi pod kontrolom zapadnih specijalista“, dodao je ruski ministar, navodi TAS S.

„Iza ukrajinskih vojnih operacija stoje Vašington i London. Zapadne obaveštajne službe daju koordinate ciljeva za napade, a isporuka podataka o ciljanju sistema naoružanja je pod potpunom kontrolom zapadnih stručnjaka“, rekao je Šojgu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare