11. Decembra 2020.

Održavanje ljetnih festivala sve izvjesnije i u pandemiji

Big Portal

“Pandemija će se završiti u nekom trenutku, ali ako odmah ne podstaknemo organizatore da rade na koncertima i festivalima za predstojeće ljeto, nećemo imati nijednu veliku manifestaciju u drugoj polovini godine”, izjavio je Olaf Šolc, njemački ministar finansija, i dodao da je za njihovu organizaciju i pokretanje mašinerije muzičke industrije potrebno vrijeme.

Sličan princip najavila je Savezna vlada Austrije kako bi uklonila rizik za organizatore događaja i omogućila im da posluju kao i obično, dok je danska vlada pokrenula šemu za podsticanje ponovnog pokretanja događaja, koja je bila usredsređena na kompenzaciju.

Podsjetimo, i “Live Nation”, vodeća globalna koncertna korporacija, takođe je najavila povratak masovnih koncerta i festivala u ljeto 2021. navodeći ohrabrujuće vijesti na polju pronalaska vakcine i razvoju sve bržih i jeftinijih testova na kovid-19 kao glavni razlog za optimizam. U razgovoru sa investitorima i analitičarima izvršni direktor “Live Nationa” Majkl Rapino rekao je da ohrabrenje daje i mali broj obožavalaca koji su vratili ulaznice i zatražili vraćanje novca, kao i uspjeh prodaje koncerata i festivala za ljeto 2021. godine.

“Live Nation”, AEG, “Eventim” i “Superstruct” samo su pojedini od ključnih aktera svjetske muzičke scene koji su podržali inicijativu vodeće evropske festivalske asocijacije “Yourope” pod nazivom “Rješenja za festivale” (Solutions for Festivals). Cilj im je da vrate događaje na otvorenom u njihovom punom kapacitetu, što je ranije moguće. U skladu s tim, radna grupa inicijative “Rješenja za festivale” konsultovaće se sa najvažnijim kompanijama kada su u pitanju produkcija, lanac dostave te zdravstvena zaštita i bezbjednost na festivalu, kao i s ekspertima iz polja medicine. Prema riječima asocijacije, glavni fokus ove grupe je na “analiziranju i koordinisanju napora da se primijene najbolje prakse vezane za zdravlje posjetilaca kada se festivali vrate”.

Jedan od primjera konkretnih poteza je onaj albanskog “Unum” festivala, koji je od tamošnje vlade dobio dozvolu za korištenje brzih testova na kovid zahvaljujući kojima će moći da rade u punom kapacitetu te da eliminišu potrebu za fizičkom distancom unutar festivalskog prostora.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare