16. Augusta 2022.

Održane vježbe SAD, J. Koreje i Japana kod obale Havaja

Big Portal

Vežbe uzbunjivanja i traženja i praćenja balističkih projektila, održane su od 8. do 14. avgusta tokom multinacionalnih manevara „Pacifik Dregon“ i demonstrirale su posvećenost tri zemlje da odgovore na izazove koje postavlja Severna Koreja, zaštite zajedničku bezbednost i ojačaju međunarodnu saradnju, navodi se u saopštenju Pentagona.

To je prvi put da su tri zemlje održale takve vežbe od 2017. godine, nakon što su odnosi između Seula i Tokija 2019. pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina, zbog obnovljenih istorijskih sporova koji datiraju od japanske okupacije Korejskog poluostrva 1910-1945, navodi britanska agencija.

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će poboljšati odnose sa Japanom i produbiti savez sa SAD, kako bi time još više odvratio Severnu Koreju, što podrazumeva proširenje ili nastavak zajedničkih vežbi.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje takođe je danas potvrdilo da će njene trupe nastaviti, već duže vremena, obustavljenu obuku na terenu, tokom zajedničkih vojnih vežbi sa SAD, koje će se održati od 22. avgusta do 1. septembra.

Dve strane su smanjile kombinovane vojne vežbe poslednjih godina zbog pandemije kovida-19 , ali i napora da se ublaže tenzije sa Pjongjangom, koji optužuje da su vežbe proba za invaziju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare