8. Marta 2020.

Održane litije na Cetinju, Nikšiću i Danilovgradu

Big Portal

Uprkos zabrani i pritiscima, vjerni narod Cetinja prošao je u molitvenoj litiji od Cetinjskog manastira do crkve na Ćipuru. Litiju je predvodio Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Riječ je o molitvenoj litiji na Nedjelju pravoslavlja, koja se održava svake godine, ali je policija zabranila. Sa litije je poručeno da Cetinjani i vjerni narod ne daju svetinje.

Кrsni hod Nikšićana za spas svetinja počeo je poslije Svete liturgije koju je služio Njagovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Vladika Joanikije je rekao da vjernici Srpske pravoslavne crkve /SPC/ ne traže ništa više od onog što je dobila Rimokatolička crkva i druge vjerske zajednice.

“Ne tražimo ništa više, nego što je Crna Gora dala prava Rimokatoličkoj crkvi, i drugim vjerima. Nećemo ništa više, ali ni ništa manje”, istakao je vladika Joanikije.

Poslije Svete liturgije u Crkvi Svete prvomučenice Tekle ulicama Danilograda prošla je svečana litija kao znak proslave pobjede pravoslavlja nad svim jeresima i za odbranu svetinja.

Više hiljada građana Danilograda je uz pojanje crkvenih pjesama sa ikonama prošlo ulicama grada.

agencije

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare