Održana vanredna sjednica Savjeta ministara - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Održana vanredna sjednica Savjeta ministara

Danas je održana vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara na kojoj su donesene brojne odluke.

Danas je održana vanredna telefonska sjednica Savjeta ministara na kojoj su donesene brojne odluke.

UNAPREĐENJE USLOVA ŽIVOTA STANOVNIKA U REPUBLICI SRPSKOJ

Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 30 miliona evra.

Projekt će doprinijeti unapređenju uslova života za više od 216 hiljada stanovnika Republike Srpske, a uključuje izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdijevanje, otpadne i olujne vode u općinama koje učestvuju u ovom projektu.

Ukupna vrijednost Projekta je procijenjena na 60 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 30,0 miliona evra, domaća kontribucija i drugi izvori 28,8 miliona evra i grant sredstva u iznosu 1,2 miliona evra.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući grejs period od šest godina sa alokacijom na Republiku Srpsku. Projekt će biti implementiran u periodu između 2020. i 2024. godine.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

JAČANJE SARADNJE BiH I CRNE GORE NA ZAJEDNIČKIM GRANIČNIM PRELAZIMA

Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Aneksa Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.

Razlozi za zaključivanje Aneksa Sporazuma su utvrđivanje zajedničkih graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, unapređenje vršenja zajedničke granične kontrole, uključujući saobraćajnice, pomoćne objekte, prostorije i druge objekte neophodne za vršenje zajedničkih graničnih kontrola.

Prema ovom aneksu, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Crne Gore, utvrđene su lokacije zajedničkih graničnih prijelaza, i to: Šćepan Polje – Hum u Šćepan Polju (CG), Ilino Brdo – Klobuk u Klobuku (BiH), Vraćenovići – Deleuša u Vraćenovićima (CG), Sitnica – Zupci u Zupcima (BiH).

Takođe su utvrđene zone zajedničkih graničnih prijelaza, koje se nalaze na teritoriji BiH i na teritoriji Crne Gore i u kojima su službena lica dviju država ovlaštena da vrše zajedničke granične kontrole. Strane potpisnice snosit će troškove izgradnje zajedničkog graničnog prelaza na svojoj teritoriji.

Prijedlog osnova biće upućen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika Aneksa odredi ministar bezbjednosti BiH.

PRIVREMENO SMANJENJE CARINSKIH STOPA: POMOĆ DOMAĆOJ PRIVREDI

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2020. godine.

Cilj je poboljšati uslove poslovanja domaće proizvodnje, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji proizvoda za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

U odnosu na ovakvu odluku iz 2019. godine kojom je obuhvaćeno 57 tarifnih oznaka u 2020. godini na listi se nalazi 58 tarifnih oznaka.

Između ostalog donesene su i odluke o: Prekograničnoj saradnji BiH, Hrvatske i Crne Gore; Projekat jačanja spremnosti u slučaju pojave afričke svinjske kuge na Balkanu; Usvojen Razvojno-investicijski program institucija BiH do 2022, SMBiH novčano nagradilo Azru Dedić sa 10 hiljada KM; Za pomoć Albaniji 100.000KM; Učešće BiH u Erasmus+ programu: Obrazovanje i mladi; Cariska tarifa usklađena sa kombinovanom nomenklaturom EU.

(BN/Vijesti)

Danas objavljeno

Vozio pijan i pod zabranom skrivio tešku nesreću: Vozaču ubici iz Kotor Varoša četiri godine robije

M.

EU se ne šali, pala paprena kazna: Milion evra dnevno

M.

Mijenjaju se uslovi za starosnu penziju u Srpskoj

M.

Ostavite komentar