Određeno Milovom kumu zadržavanje do 72 sata - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Određeno Milovom kumu zadržavanje do 72 sata

Crnogorskom biznismenu Draganu Brkoviću, njegovim sinovima Borisu i Bojanu, nakon saslušanja određeno je zadržavanje do 72 sata.

Zadržavanje je određeno i izvršnom direktoru kompanije “Vektra” Miliću Popoviću,

Oni su ranije privedeni na saslušanje po nalogu SDT-a zbog sumnje da su, prilikom privatizacije hotelsko-turističkog preduzeća Boka, malverzacijama naneli štetu toj kompaniji i terete se za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Nakon isteka zadržavanja biće privedeni sudiji za istragu koji će odlučivati da li će im odrediti pritvor ili će se u daljem postupku braniti sa slobode, prenosi CdM.

HTP Boku je 2007. godine privatizovala Vektra Montenegro u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

Vektri Montenegro je tada prodatao 59 odsto državnih akcija u HTP Boka za 22,2 miliona evra, uz najavu investiranja od najmanje 50 miliona.

Bivši radnici Vektra Boke su podneli krivične prijave protiv kompletnog menadžmenta, a od Vrhovnog državnog tužilaštva i specijalnog tužioca Milivoja Katnića su tražili da ispitaju privatizaciju bivšeg HTP Boka i sudbinu 60 miliona evra položene garancije u privatizaciju tog preduzeća.

Evo ko je Dragan Brković?
Prema podacima “crne liste” poreskih dužnika koju je objavila Poreska uprava, “Vektra Jakić” i “Vektra Montenegro” u vlasništvu Brkovića, državi duguju 13,8 miliona evra, a ugovor o reprogramu je raskinut još 12. jula 2018. godine.

Brković je kum aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznat je kao kralja stečaja

Karijeru “biznismena” počeo je kao prodavac auto delova. Onda su došle devedesete i sankcije tokom kojih je “otkrio” aluminijum. Logika biznisa bila je prosta, i podržana sa vrha: plaćao je KAP-u obezvređenim dinarima iz primarne emisije, a aluminijum prodavao za dolare, po tržišnoj ceni.

Posao je predstavljan kao herojski, jer se tako, kršeći sankcije, navodno, spašavao KAP. Spašavali su se, ipak, kumovi.

Brković je u eri privatizacije stekao imperiju – uzeo je stotine miliona evra kredita, zauzeo stotine hiljada kvadrata zemlje od planina do mora, desetine hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Postao je vlasnik mnogo čega: od Vektre Montenergo do Vektre Jakić, a privatizovao je nekoliko firmi – od HTP Boke, preko Rumijatransa i Moračatransa do Korporacije Jakić.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Beroš potvrdio: Hrvatska uvodi kovid potvrde za zdravstvene radnike a ovo su uslovi

M.

Gradiška: : Muškarac na ulici presreo ženu, na silu odvukao u objekat, pa silovao

M.

Merkelova bi prije u vikendicu, nego da razgovara sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar