9. Maja 2022.

Odredite idealnu porciju hrane rukom i izbjegnite prejedanje

Big Portal

Osim ako niste tip koji svuda sa sobom nosi kalorijske tablice, određivanje količine hrane za jedan obrok može biti prilično teško. Međutim, naučnici sa Univerziteta u Sidneju otkrili su jednostavan i efikasan način za izračunavanje porcija bez korišćenja ikakvih tablica.

Jedini problem s kojim se prilikom toga možete sresti je što je vjerovatno ta porcija dosta manja od one koju ste planirali da pojedete. Doktorka i nutricionistkinja Alis Gibson je zajedno s timom na Institutu Boden za poremećaje u ishrani otkrila način za mjerenje porcija pomoću ruke. Sopstvenu ruku u ovom slučaju koristite poput lenjira kako biste odredili dimenzije hrane i tečnosti.

“Ako pazite na težinu i neko vam ponudi posudu hrane, ne postoji siguran način na koji ćete odrediti koliko smijete da pojedete. Međutim, sad smo otkrili objektivan način na koji ćete odrediti koliko možete da pojedete, i to pomoću širine sopstvenih prstiju. Koristili smo geometrijske formule da bismo došli do konkretnih procjena težine hrane”, kaže doktorka Gibson.

Za žene se preporučuje mjerenje hrane prema veličini jedne šake, dok se za muškarce preporučuje mjerenje sa dvije šake.

A evo i kako da izračunate određene namirnice:

Proteini

Proteinima, koji su najbolji saveznici za izgradnju mišićne mase, bogati su piletina, svinjetina, govedina, ćuretina, tofu sir, jaja, žitarice, svjež sir, riba…

Veličina vašeg dlana će odrediti količinu proteina koja je dovoljna za unos u jednom obroku.

Ugljeni hidrati

Tjestenina, riža, grah, hljeb, kinoa, leblebije i brojne druge namirnice bogate su ugljenim hidratima. Skupite ruku u pesnicu – to je optimalna količina ugljenih hidrata koje bi trebalo da unesete.

Masti

Mastima su bogati orasi, sjemenke, avokado, maslac, punomasni jogurt i mlijeko, maslinovo ulje… Prava mjera za jedan obrok jeste veličina vašeg palca.

Voće i povrće

Povrće i voće bogati su brojnim hranljivim materijama, uključujući minerale i vlakna, ali imaju nisku energetsku vrijednost. Upravo zbog toga je u ovom slučaju količina koju možete pojesti veća. Pojedite voća i povrća onoliko koliko vam stane u dvije šake, a slobodno možete i više od toga.

(Ona.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare