Odobrena vakcina kompanije "Džonson i Džonson" u Americi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Odobrena vakcina kompanije “Džonson i Džonson” u Americi

Savjetnici za vakcine pri Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) odobrili su juče upotrebu vakcine kompanije “Džonson i Džonson” protiv korona virusa, javio je CNN.

FDA i Odbor za biološke proizvode su javno glasali da se vakcina odobri za hitne slučajeve za osobe starije od 18 godina.

Ukoliko bord FDA ispoštuje preporuku, a sva je prilika da će se to desiti već danas, vakcina kompanije “Džonson i Džonson” biće treća koja je odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama, a od “Moderne” i “Fajzera” se razlikuje po tome što sadrži samo jednu dozu i može da se čuva u običnim frižiderima, odnosno ne zahtjeva ekstremno niske temperature.

Vakcina, koju je napravila podružnica Jansen, klinički je testirana na više od 44.000 osoba u SAD, Južnoj Americi i Latinskoj Americi.

Globalno, pokazala je efikasnost od 66 odsto u sprečavanju srednjeg i težeg oblika kovida.

Kada je riječ o testovima koji su rađeni u SAD, efikasnost je bila 72 odsto, a 85 odsto je efikasna protiv razvijanja teškog oblika kovida.

Niko ko je dobio vakcinu tokom testiranja nije umro, dodaje CNN, a očekuje se da bi građani Amerike mogli da počnu da primaju doze “Džonson i Džonson” već od sljedećeg ponedjeljka.

(Tanjug Foto: AP)

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Uništeni tenkovi, raketni sistemi, likvidirani vojnici

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Ostavite komentar