Odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u Torlaku - BIGportal.ba
Region Vijesti

Odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u Torlaku

Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na institutu Torlak počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da bi proizvodnja mogla da počne za dva ili tri mjeseca.

Popović je rekao za Tanjug da je delegacija u kojoj su predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lijekove zadovoljna onim što je vidjela u Torlaku.

“Prva faza je preliminarno odobrena i ta mogućnost postoji za dva ili tri meseca, sa malim izmenama. Pismeni izveštaj ćemo dobiti za nekoliko dana”, rekao je Popović, koji je s timom ruskih stručnjaka obišao laboratoriju Torlak.

On je rekao da prva faze proizvodnje podrazumijeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na Torlaku i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i u regionu.

Popović je kazao da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na Torlaku.

“Što se tiče druge faze, potrebno je još nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća”, rekao je Popović.

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković kaže da ta ustanova posjeduje tehničko-tehnološke uslove za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve, te da su ruski stručnjaci imali mogućnosti da se u to i uvjere.

Navodi i da taj institut posjeduje tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne vakcine, kao i za dio njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju.

“Posedujemo linije za punjenje koje imaju mogućnost za punjenje u različite vrste kontejnera, a svaka tehnologija može da se prilagodi na odgovarajući način i za odgovarajuće potrebe”, navela je Stoiljković.

Ona je poručila da je dobro što građani imaju mogućnost da se vakcinišu birajući vakcinu, ističući da su zadovoljni odzivom građana na imunizaciju.

“Nadamo se da ćemo ubrzo moći da napravimo vakcinu koja je zajednički proizvod Rusije i Srbije”, istakla je Stoiljković.

Danas objavljeno

Ponovo uhapšen Srbin Boško Karalić iz Negoslavaca

M.

Korona haos u Hrvatskoj

M.

Milanović za dijalog o BiH sa Vučićem i Erdoganom

M.

Ostavite komentar