"Odnosi Rusije i SAD gori nego u vrijeme Hladnog rata" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Odnosi Rusije i SAD gori nego u vrijeme Hladnog rata”

Rusija smatra da su odsustvo komunikacije i trenutno najlošiji odnosi između Moskve i Vasingtona, još od vremena Sovjetskog Saveza, kaže Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja kazao je da je to ozbiljan problem u trenutku rastućih izazova od potencijalnih regionalnih sukoba u svetu.

“Čak i tokom sovjetskog perioda, nedostatak kontakata, nedostatak dijaloga, nije bio tako ozbiljan. Sada se ovaj deficit poklapa sa rastućim potencijalnim sukoba širom sveta”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

On je uoči današnjeg sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Zzenevi ukazao na rastući potencijal regionalnih sukoba, pitanje naoružanja, strateške stabilnosti i bržih klimatskih promenena.

“Ceo evropski kontinent je zabrinut zbog toga, ovo je pitanje broj jedan za njih, ali i za nas jer mi nismo ništa manje ranjivi”, rekao je ruski zvaničnik.

Po Peskovu, dve najveće supersile, Rusija i SAD su najpozvanije da raspravljaju o ovim problemima u korist čitavog čovečanstva i baš u cinjenici da se takav dijalog ne odvija se potvrđuje da su odnosi dve zemlje na najnižoj tački do sada.

Putin i Bajden sastaće se danas u Ženevi, i to će biti njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika.

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar