"Odmah da kažem, izvinjavam se za bombardovanje"; "To niko nije izgovorio, hvala" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Odmah da kažem, izvinjavam se za bombardovanje”; “To niko nije izgovorio, hvala”

Predsedik Srbije, koji boravi u dvodnevnoj poseti Češkoj, obratio se medijima nakon sastanka s predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Na početku se medijima obratio češki predsednik Miloš Zeman koji je za Srbiju rekao da je tradicionalni prijatelj Češke, koja je tokom istorije bila izneverena.

“A Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo”, kazao je Zeman.

Češka je, kako je objasnio, želela i tražila način da se to NATO bombardovanje ne dogodi ali u tome nije imala podršku.

“Rekao sam i spasio sam svoju dušu, a sad mi dozvolite da pređemo na ono o čemu smo razgovarali”, kazao je Zeman.

Nakon Zemana medijima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zahvalio Zemanu na rečima podrške i izvinjenja zbog NATO bombardovanja SRJ.

“Znam da nije popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu, Ali ono što sam danas doživeo ovde u Pragu i gostroprimstvo koje je Srbija mogla da vidi i šta nam je priređeneo, je nešto što me je duboko dirnulo”, rekao je na početku obraćanja Vučić.

“Reči predsednika Zemana, jednog hrabrog čoveka koji je drugačiji i koji se ne dodvorava, a video sam i koliki mu je ugled i pomalo sam zavidan, ja želim da mu se zahvalim za ove divne reči koje je uputio Srbiji. Srpski narod će Češki narod doživljati, ne kao prijateljski, već kao bratski”, dodao je on.

“Ja sam poznat da se ne dodvoravam, ne samo jer sam 120 kila težak, već i što imam težak karakter, večno ćemo biti zahvalni jer ovo što je on sad izgovorio nikada niko drugi nije izgovorio i ta zahvalnost nikada neće prestati”, istakao je predsednik Srbije, koji je najavio i posetu Zemana Srbiji.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar