Odluka stupila na snagu: Građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Odluka stupila na snagu: Građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju

Svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva od danas idu u izolaciju. Odluka koju su u petak u Doboju donijeli predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, te entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković stupila je na snagu jutros u šest sati.
Riječ je preventivnim mjerama u borbi protiv širenja koronavirusa.

Jedna od mjera je i redukovanje broja graničnih prijelaza na kojima se odvija promet roba i građana. Kontrolu na graničnim prijelazima vrše sanitarni inspektori koji na osnovu putnih isprava i pregleda kretanja svih putnika koji ulaze u BiH obavještavaju domove zdravlja o pacijentima koji im se moraju javiti.

Svako kršenje rješenja o izolaciji bit će tretirano kao krivično djelo.

Također, Vijeća ministara BiH jučer je na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Odlučeno je da se ulazak u BiH zabrani stranim državljanima sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

Stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Klix.ba

Danas objavljeno

Policija vodenim topovima i suzavcem krenula na građane

M.

Dodik: Na sjednici Predsjedništva bio sam protiv svih tačaka dnevnog reda

M.

U FBiH 182 novozaraženih

M.

Ostavite komentar