"Odluka o zabrani DW je neosnovana, pretjerali ste" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Odluka o zabrani DW je neosnovana, pretjerali ste”

Odluka ruske vlade da zabrani rad nemačke medijske kuće Dojče vele je neosnovana i opterećuje nemačko-ruske odnose, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

Mere koje je ruska vlada danas objavila protiv Dojče velea nemaju nikakvu osnovu i predstavljaju ponovno zatezanje nemačko-ruskih odnosa, naveo je portparol Ministarstva u saopštenju.

Odluka je, inače, odgovor na prethodno odbijanje Nemačke da izda dozvolu za emitovanje ruskom državnom mediju RT DE (bivša Raša tudej), preneo je Rojters.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova, međutim, saopštilo je da je odbacilo poređenje između Dojče velea i RT DE.

“Ukoliko se ove mere zaista primene to bi ograničilo slobodno izveštavanje nezavisnih novinara u Rusiji, što je posebno važno u politički napetim vremenima”, dodao je portparol.

Nemačka medijska kuća Dojče vele koju finansira država saopštila je da je uložila zvanični protest zbog zatvaranja njene redakcije u Moskvi i zabrane rada u Rusiji, kao i da će preduzeti pravne mere.

“Prave nas pionom na način koji mediji mogu da iskuse samo u autokratijama”, naveo je u saopštenju direktor Dojče velea Peter Limburg, preneo je Rojters.

Hendrik Vist, premijer države Severna Rajna-Vestfalija u kojoj je sedište Dojče velea, nazvao je tu odluku Rusije namernim napadom na slobodu štampe i oštro je osudio.

Nemačko udruženje novinara ?V pozvalo je predsednika Rusije Vladimira Putina da odmah ukine zabranu, a predsednik ?V Frenk Iberal u saopštenju je naveo da nema opravdanja za takvu drastičnu meru cenzure, nazivajući potez Rusije jeftinom uzvratnom merom.

Iberal je, takođe, pozvao nemačku vladu da protestuje protiv odluke Rusije jasno i na način koji se ne može ignorisati.

Rusija je danas zatvorila redakciju Dojče velea u Moskvi i zabranila rad ovom nemačkom mediju, samo dan nakon što je Nemačka odbila da izda dozvolu za emitovanje ruskom državnom mediju RT DE.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Hapšenje u Banjaluci: Jedna osoba iza rešetaka zbog tuče i vrijeđanja

M.

DNK analiza potvrdila: Pronađeno tijelo pripada Mateju Perišu, uzrok smrti utapanje

M.

Poznata imena privedenih u akciji SIPA u Sarajevu i Konjicu

M.

Ostavite komentar