Odluka o buster dozi - kada i ko treba da je dobije? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Odluka o buster dozi – kada i ko treba da je dobije?

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” objavio je da se, na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za imunizaciju, a prema Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije u Srbiji, buster doza vakcine protiv kovida 19 primenjuje kod svih osoba kod kojih je završena primarna vakcinacija.

Kako je objavljeno na sajtu Batuta, buster doza primenjuje se nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Pfizer-BioNTeć) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak, Astra Zeneka).

Buster doza se primenjuje i nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (SARS-CoV2 (Vero Cell) Inactivated-Sinofarm.

Buster doza daje se i nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu).

Batut navodi da se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza. Ako se Gam-KOVID-Vak vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine, navodi se u odluci.

Danas objavljeno

Kompanija Moderna priprema vakcine protiv majmunskih boginja

Vanja A

Jeftino jelo na brzinu, dodatke možete da mijenjate

Vanja A

Pomaže li kafa u mršavljenju

Vanja A

Ostavite komentar