"Odluka EU će dovesti do porobljavanja susjednih zemalja" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Odluka EU će dovesti do porobljavanja susjednih zemalja”

Rusija je saopštila da će odluka lidera EU o statusu kandidata Ukrajini i Moldaviji imati negativne posledice i dovesti do porobljavanja susednih zemalja EU.

Iako bi mogle proći godine da se ove zemlje pridruže evropskom bloku, odluka da se prihvate kao kandidati simbol je namere EU da dopre duboko u bivši Sovjetski Savez, smatra Moskva, preneo je Rojters.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, nazvala je ovaj potez pokušajem zadiranja u sferu uticaja Rusije u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND) koju čine bivše sovjetske države.

Odlukom da Ukrajini i Moldaviji dodeli status zemalja kandidata, EU je potvrdila da nastavlja da aktivno eksploatiše ZND na geopolitičkom nivou, da ga koristi za obuzdavanje Rusije, navela je ona u saopštenju.

Prema njenim rečima, oni ne razmišljaju o negativnim posledicama takvog koraka. Širenjem na Ukrajinu i Moldaviju, dve bivše sovjetske republike, kazala je Zaharova,

EU žrtvuje svoje demokratske ideale na račun neograničene ekspanzije i političkog i ekonomskog porobljavanja svojih suseda.

Danas objavljeno

Autobus sa djecom iz Srbije se prevrnuo u Bugarskoj, više povrijeđenih

M.

Saslušan Nenad Kaluđerović u svojstvu građanina

M.

Lana Pudar izborila finale EP na 100m delfin tehnikom

M.

Ostavite komentar