Odlučivala je o sudbini Srbije: "Pakao i druge destinacije" Madlen Olbrajt - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Odlučivala je o sudbini Srbije: “Pakao i druge destinacije” Madlen Olbrajt

Prva žena državni sekretar SAD Madlen Olbrajt (83), objavila je novu, sedmu knjigu “Pakao i druge destinacije” koja će od sutra biti u prodaji.

Knjige čiji je autor Olbrajtova, koja je u delu karijere odlučivala i o sudbini Srbije, bombardovanju …. šest puta su bile na listi najprodavanijih Njujork Tajmsa.

Olbrajtova, koju recenzenti opisuju kao jednog od najzaslužnijih i neumornih državnih službenika na svetu, u novoj knjizi na duhovit i inispirativan način razmišlja i otkriva pojedinosti iz posleđih faza karijere, a tokom koje je skoro dve decenije bila u pokretu, sukobljavala se sa predsednicima i premijerima …. učila svakodnevno.

U knjizi kritikujući nasledike Kondolizu Rajs i Kolina Pauela zbog nedostaka strategije u borbi protiv terorizma ukazuje i na lične greške vezane za 60 minuta dug govor o sankcijama Iraku.

U delu memoara govori o odsnosu sa Hilari Kilnton, ali i o uspesima i razočarenjima u privatnom životu i braku.

“Pakao i druge destinacije” otkriva kako recenzenti kažu tu “izvanrednu” ličnost u njenim najmračnijim, najsmešnijim, najintimnijim i najozbiljnijim fazama. Dodaju i da je to priča o našem vremenu usidrena u lekcijama za sva vremena.

Kada je 2001. godine napuštala funkciju pitali su je kako želi da bude upamćena.

“Ne želim da me pamte. Još sam ovde i imam još mnogo toga da uradim. Koliko god izgledalo teško, želim da svaka faza mog života bude uzbudljivija od prethodne”, rekla je tada.

“Wall steet Jornal” pominjući Olbrajtovu podseća na anegdotu vezanu za njen život kada su je carinici izvukli iz reda na aerodromu Hitrou.

Frustrirana i zbog toga što kasni, pitala ih je: “Znate li ko sam ja?” a oni su odgovorili “ovde imamo lekare koji mogu da vam pomognu da se setite”.

Olbrajtova je rođena u Pragu, u maju 1937. Bila je državni sekretar u vreme Bila Klinotona.

Knjiga ima isti naslov kao delo britanskog nagrađivanog pisca, istoričara i biografa Piera Paula Rida – Hell and other destinations.

Danas objavljeno

Tri godine na sudu pokušava da dokaže da je živa

D

U Milanu od danas zabrana pušenja na javnim mjestima

D

Pronađena ukradena kopija Da Vinčijeve slike, stara 500 godina

D

Ostavite komentar