Odlučeno na sjednici: PCR i brzi testovi iz BiH biće priznati u Sloveniji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Odlučeno na sjednici: PCR i brzi testovi iz BiH biće priznati u Sloveniji

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa Covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina dodana zemljama čiji je PCR test i brzi test na antigen priznat od Slovenije.

Važenje ostalih uredbi produženo je za sedam dana, najavljeno je iz UKOM-a.

Vlada je dodala uslove za priznavanje PCR testa ili brzog testa na antigen iz svih drugih trećih zemalja koje nisu navedene u uredbi.

Ako se PCR test ili brzi test izvode u zemlji koja nije navedena u uredbi, prikladno je ako istovremeno sadrži barem isti skup podataka kao i PCR test ili brzi test koji je objavljen u državi članici EU ili šengenskom području, podaci o vrsti testa, podacima o izdavaču certifikata i datumu izdavanja certifikata ako je opremljen QR kodom u skladu sa standardima i tehnološkim sistemima koji su interoperabilni sa Evropskim sistemom za digitalno praćenje (EU DCP) i ako dopušta provjeru autentičnosti, valjanosti i integriteta certifikata.

Uredba će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u “Službenim novinama” i bit će na snazi do 8. avgusta, rečeno je iz UKOM-a.

Danas objavljeno

Ove zemlje žive normalno, kao da nema korone

M.

Dodik: Spasavanje američkih vojnika junački podvig

M.

Vučić: Prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti

M.

Ostavite komentar