Odlučeno: EU uklonila Srbiju sa "zelene liste" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Odlučeno: EU uklonila Srbiju sa “zelene liste”

Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane “zelene liste” trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara.

To ne znači da je srpskim državljanima zabranjen ulazak u države EU, već da moraju da ispoštuju veći broj zahtjeva, u zavisnosti od toga na koju listu je neka zemlja članica stavila Srbiju.

Cilj liste je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obavezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku.

Prethodno su Srbiju sa “zelene liste” već uklonile države poput Njemačke, Češke, Rumunije, Kipra.

Ambasadori zemlja članica EU odlučivali su danas na sastanku u Briselu o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa “zelene liste” koja se ažurura dva puta mjesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je prethodno uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.

U Briselu navode da su prosječni novi dnevni slučajevi infekcije KOVID-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedjeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.

U prethodnom krugu, prije 10 dana, zbog pogoršane epidemiloške situacije, sa “zelene lisite” već su uklonjene Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Odluka ambasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedjelje.

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučuje da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima namjeravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često mijenjaju na dnevnoj bazi.

Kakvi su uslovi za ulazak u pojedine države možete pogledati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar