Odličan je za DJECU i stimuliše probavu: Kome se ne preporučuje SOK OD PARADAJZA? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Odličan je za DJECU i stimuliše probavu: Kome se ne preporučuje SOK OD PARADAJZA?

Sok od paradajza ima jako blagotvorno dejstvo na ceo organizam, ali u nekim slučajevima ga treba izbegavati.

Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje.

Kada je svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotovorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6 za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu.

Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.

“Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare”, tvrdi utricionistkinja Elena Moiseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.

“Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu,”, dodala je ona i istakla da je u slučevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka.

Danas objavljeno

Mafini sa zobenim pahuljicama i malinama

Vanja A

Isprobajte brzi TEST sa malim prstom

Vanja A

Skida i do 10 centimetara u struku i zateže kožu

Vanja A

Ostavite komentar