4. Juna 2019.

Odlaže se ukidanje pomjeranja sata u EU?

Big Portal

Svaki Evropljanin koji se ponadao završetku rasprave o tome treba li svakih pola godine pomjerati sat unaprijed ili unazad, moraće da ostane strpljiv.

Većini zemalja članica EU potrebno je dodatno vrijeme kako bi sprovela u djelo izmjene pomjeranja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunsko predsjedništvo Savjeta EU.

Evropski zakonodavci izglasali su u martu početak promjena računanja vremena za 2021. Tada zemlje članice treba da odluče hoće li izabrati ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Države članice nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo odobrenje je potrebno kako bi promjena stupila na snagu, prenosi jutarnji.hr.

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se ni tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usuglašeni pristup problemu kako bi se spriječila “šarolikost vremenskih zona” i osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsedništva.

Peter Altmajer, nemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi da izbjegne “vremenska ostrva” i dodao kako treba postići zajedničku poziciju “najkasnije nakon ljetnje pauze”, javlja agencija dpa.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sljedećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare