Odlazak u bioskop dobar za srce, ali i za mozak - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Odlazak u bioskop dobar za srce, ali i za mozak

Odlazak u bioskop može biti od koristi vašem telu kao i lagani oblik kardio vežbi, tvrdi nova studija.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu pratili su broj otkucaja 51 filmofila, upoređujući ih sa kontrolnom grupom koja je čitala romane, i otkrili su da su tokom filma snimili “zdravu zonu srca” približno 45 minuta. To je slično prednostima lagane kardio vežbe.

Istraživači su takođe otkrili da bioskop može da poboljša koncentraciju i da može da bude dobar za srce.

Odlazak u bioskop ima brojne koristi i za fizičko i za mentalno zdravlje.

Povećava dotok krvi u srce

Gledanje lagane komedije je vrhunski protivotrov za loš dan na poslu. Ali izgleda da komedije imaju mnogo veći uticaj. Studija iz 2006. godine otkrila je da gledanje komedija može da poveća dotok krvi u srce, jer pomaže širenje krvnih sudova.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Heart” izmerilo je protok krvi kod 20 učesnika dok su gledali jedan tužan i jedan smešan snimak. Tužni prizori smanjili su protok krvi kod 14 od ukupno 20 učesnika, dok su komične scene povećale protok krvi kod 19 od 20 učesnika.

Uticaj smešnog filma bio je ekvivalentan aerobnom vežbanju, zaključili su istraživači.

Poboljšava mentalne performance

Istraživanje na Univerzitetu Goldsmits pokazalo je da gledanje 3D filmova može poboljšati mentalne performanse. Može poboljšati vreme reakcije i ubrzati sposobnost procesuiranja misli.

Sprečava depresiju

Odlazak u bioskop može vam dodatno poboljšati raspoloženje i njegov uticaj možete osetiti i na duže staze. Studija iz 2018. godine objavljena u britanskom časopisu “Psychology” otkrila je da kulturni događaji, poput odlaska u bioskop ili na izložbu, mogu da pomognu u sprečavanju depresije u starijoj dobi.

Istraživači su analizirali 2.150 odraslih osoba tokom 10 godina i otkrili su da oni koji su posećivali bioskop ili neki drugi kulturni događaj, svakih nekoliko meseci imali 32 odsto manji rizik od razvoja depresije. U pitanju je posledica mentalne stimulacije i društvene interakcije prilikom takvih aktivnosti.

“Sinematerapija”

Odlazak u bioskop može biti prilika da pobegnete od trenutnih problema, ali i način da te probleme rešite tako što ćete se sa njima suočiti.

“Sinematerapija” je pojam koji je skovao profesor psihologije dr Gari Solomon. Ideja je da gledate filmove koji odražavaju vaše trenutno stanje u nadi da će vam oni pomoći da sagledate sopstvenu situaciju iz nove perspektive.

Psihoterapeut Berni Vuder takođe se zalagao za ovaj oblik terapije i svojim klijentima je preporučivao da gledaju filmove. On smatra da filmovi imaju moćnu terapijsku ulogu u samom procesu lečenja.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Mislimo da su zdrave, ali ove namirnice mogu doprinijeti gojenju

Vanja A

Čemu služi vitamin A?

Vanja A

Topli napici za hladne jesenje dane

V.R.

Ostavite komentar