25. Januara 2021.

Odlaskom Tegeltije pretresanje pravosuđa?

Big Portal

Glavni cilj rada joj je stanje u pravosuđu. Do sada nikada predsjednik VSTS nije prisustvovao ovakvom saslušanju.

Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta tvrdi za N1 da nikad nije dobio poziv komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“To je hipotetička situacija koju ne mogu da komentarišem, pošto nikakav poziv nikada nisam dobio. U svakom slučaju to tijelo zna moj stav o karakteru te komsije. S obzrom da više nisam predsjednik VSTS, ne obavezuju me ni njegove odluke u odnosu na njegove članove, tako da bih se o tom izjašnjavao ukoliko eventualno dođe takav poziv. O tom po tom”, rekao je bivši prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Podsjećamo, ova Komisija formirana je u maju prošle godine, a VSTS dok je na njegovom čelu bio Milan Tegeltija nije sarađivala sa komisijom, iako mu je poziv upućivan.

Sada, očito, druga priča.

Iz Parlamentarne skupštine BiH je saopšteno da Komisija od Suda BiH traži sve podatke o predmetima koji se vode duže od pet godina, i to na način da se dostavi broj predmeta, godina kada je predmet započet, na koga se predmet odnosi i ime sudije koji vodi predmet.

Samo prije godinu dana, Visoko sudski i tužilački savjet (VSTS) Bosne i Hercegovine (BiH) je saopštio da “Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, izlazi iz okvira nadležnosti. Parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa nije predviđen i dopušten propisima u BiH.”

Iz VSTS su tada podsjetili na zaključke koje su donijeli na svojoj sjednici u kojima je poručeno “da članovi VSTS-a BiH, te sudije i tužioci BiH ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH”.

(N1)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare